Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

All tillagning i ett kök

Annons

Flera tusen personer har skrivit under protestlistor för att få behålla tillagningsköken på Örjesbogården i Grycksbo och Björkhagen i Svärdsjö. Många är rädda för att just kvaliteten på maten ska bli sämre när Haraldsboköket tar över.

Den nya undersökningen visar dock på motsatsen.

Enligt rapporten har flera av kommunens kök problem med att säkerställa godkända krav på både näringsinnehåll, sammansättningen av specialkost och variation. Den kontroll som personalen ska utföra vad gäller till exempel varmhållningstider och avsvalningsrutiner har också "allvarliga brister".

Personalen på boendeavdelningarna tar i dag emot alltifrån varm mat färdig att servera till djupfrysta förpackningar. Olika sorters matleveranser kommer flera gånger i veckan, sammanlagt kommer till exempel mjölk, bröd och frukt åtta gånger per vecka. Och enligt undersökningen har personalen inte klarat av att uppfylla de lagstadgade krav som finns på livsmedelshantering. Personalen är i behov av utbildning i både livsmedelshantering och näringslära slår utredaren fast.

- Vi måste ta de här klagomålen på allvar. Huvudmotivet med den här omorganisationen är att säkerställa kvaliteten i vår kosthantering, säger Ulrik Lindgren, socialnämndens ordförande.

Att låta Haraldsboköket ta hand om all kosthantering innebär att lagad mat men också mjölk, frukt och bröd levereras en gång varje dag fem gånger i veckan. Den lagade maten kommer att kylas ner efter tillagning och transporteras nedkyl till serveringskök och avdelningar där den värms upp.

Haraldsboköket har i dag över kapacitet och att förlägga all mathantering dit innebär besparingar på 5,9 miljoner kronor.

- Vi skulle kunna höja kvaliteten på maten på de befintliga köken men det skulle innebära investeringar på 2,4 miljoner kronor i stället, säger Ulrik Lindgren.

En del av personalen som i dag arbetar i kommunen kommer att få nya arbetsuppgifter i Haraldsboköket, men för 26 personer finns det inga nya arbetsuppgifter i den nya organisationen.

- Det är inget problem, det blir ingen arbetslöshet utan de kommer att beredas jobb inom kommunen, säger Ulrik Lindgren.

Samtliga partier utom vänsterpartiet, miljöpartiet och centerpartiet ställde sig i går bakom förslaget om omorganisation. Miljöpartiet och vänsterpartiet vill att Lyssfallet, Örjesbogården och Björkhagens kök skulle få fortsätta laga mat. Och centern ville att förslaget skulle gå på återremiss.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons