Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkolås hindrar rattfull

Annons

Bo Bjerre är nyss hemkommen från Washington. Trots att USA är pionjärer inom området är amerikanerna mycket imponerade av den svenska studien.

- I Kanada och USA har alkolås bara setts som ett straff. Vi har lagt in behandling i det, och vi når mycket bättre resultat, säger Bo Bjerre.

För tre år sedan inleddes försök med alkolås för rattfyllerister i Stockholm, Linköping och Umeå. Som läkare på Vägverket har Bjerre varit med att utforma försöket från start.

- Erbjudandet om alkolås går till personer som fällts för grovt rattfylleri. De får ta sina straff, men i stället för att därutöver få körkortet indraget under en tid kan de välja att låta installera ett alkolås i bilen.

Cirka 300 personer ingår i försöket. Det är alkoholister som på egen bekostnad låter installera alkolåset, som sedan ska sitta kvar i två år. 40 000 kronor kostar hela paketet - med apparat, installation, läkarbesök och besiktning.

- Kostnaden för alkolåset motsvarar de utgifter de annars hade haft för alkohol. Det lönar sig för alla utom de som dricker hembränt, säger Bo Bjerre.

Var tredje månad läkarundersöks deltagarna av en beroendespecialist och varannan månad kontrolleras alkolåset av bilprovningen.

- Då upptäcks det om någon försökt fiffla med apparaten. Dessutom sparas data varje gång någon misslyckas med att starta bilen på grund av alkoholpåverkan, säger Bjerre.

En femtedel av de svenskar som börjat med alkolås har avförts från projektet på grund av för många misslyckanden.

- Det första året kan de i princip dricka hur mycket de vill bara de inte har alkohol i kroppen när de sätter sig bakom ratten.

- Men det andra året blir det hårdare, och då får de inte uppvisa några förhöjda levervärden vid läkarundersökningarna, säger Bjerre Bjerre.

Tydligen utgör tillgången till körkort en stark motivation till att sluta dricka. Enligt utvärderingen av försöket har försökspersonerna sänkt sina levervärden med i genomsnitt 40 procent det andra året.

Det har också visat sig att den kontrollgrupp som mister körkortet ökar sin sjukfrånvaro med 240 procent under den körkortslösa tiden.

- Det blir ett kaos i deras liv, säger Bo Bjerre.

Han vill att alkolås ska bli obligatoriskt för alla som åkt fast för rattfylleri. Tidigare har frågan varit politiskt känslig eftersom ingen vill medverka till någon slags "förmildring" av straffet för rattfylleri. Men efter de goda resultat som försöket hittills visat har politikerna blivit allt mer positiva till alkolås.

- Nu talas det om en förlängning av försöket. Och från och med nästa år kommer det troligtvis att erbjudas i hela landet, säger Bo Bjerre.

Mer läsning

Annons