Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkoholpolitiken drunknar i sprit

Annons

Forslund hävdar att det finns en klar majoritet bland det svenska folket som vill lägga ner systembolaget. Jag skulle vilja veta från vilken källa han fått detta påstående.

Jag kan hålla med Forslund i delar av hans resonemang angående åldersgränsen för alkohol. Det behövs säkerligen en ytterligare debatt angående ålder för köp av alkohol. Kanske borde vi likt det välkända landet i väster höja åldern med ännu ett år då det enligt Forslund finns vetenskapliga rön som hävdar att alkoholen då genererar färre hjärnskador.

Först skriver Forslund att han anser 18 års ålder är en självklar ålder för att vara myndig nog att handla sprit, men han avslutar sin artikel med att förorda 16-åringars rätt att även de få handla laglig sprit, med detta resonemang så undrar jag hur långt ner i åldrarna Forslund egentligen vill gå med sin åldersgräns.

Jag menar att om Forslunds teser omsattes i praktiken skulle det bli den slutgiltiga dödsstöten på den svenska alkoholpolitiska modellen. I och med EU har vi blivit tvingade att tillåta viss alkoholreklam, men även skyhöga kvoter för införsel av alkohol i landet.

Detta har lett till en snabbt ökad konsumtion och en ökad andel alkoholrelaterade skador. Nationalekonomen Anders Johnsson har räknat ut att alkoholen enbart i Sverige varje år kostar cirka 150 miljarder kronor och den inkomsten vi får på alkoholskatten är endast cirka 18 miljarder kronor.

Jag menar att själva problemet ligger i att alkoholen inte ens är i närheten av att betala de skador den orsakar och ändå förordar liberala krafter ökad tillgänglighet.

För någon vecka sedan gick det en dokumentär på SVT som belyste detta skrämmande faktum om vart vår alkoholpolitik håller på att ta vägen.

Där tog man bland annat upp hur Sverige och svenskarna blev lurade i och med EU medlemskapet. Någon fällde ett citat om att "EU:s lag om en gemensam marknad står över allt vad folkhälsa heter".

Problemet med att lägga ut alkoholförsäljning på privata entreprenörer är att det kommer in ett vinstintresse som gör att man på olika sätt vill maximera konsumtionen, vilket i sin tur leder till en ökad andel skador.

Det är svårt att komma med en rak och klar lösning på problemet men jag tror att det är EU som är och blir stötestenen i den alkoholproblematik som vi hamnat i.

Antingen går vi ur och återupprättar införselreglerna eller så arbetar vi för att höja alkoholskatten inom hela EU. Men båda förslagen kommer nog att i praktiken bli, om än inte svåra så i alla fall tidskrävande, att genomföra.

Daniel Tanse bor och studerar i Falun.

DANIEL TANSE

Mer läsning

Annons