Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkoholen gör sommaren till en besvikelse

Annons

De flesta barn ser fram emot sommarlovet varje år. Bad, sol, lekar, utflykter och kanske någon semesterresa. Men de som växer upp med missbrukande föräldrar upplever ofta sommaren som en enda stor besvikelse. Efter en tid av förväntan så slår den krassa verkligheten emot en. Den här sommaren blev inte annorlunda än tidigare. En berusad förälder ännu en gång, kanske dessutom kryddat med bråk. Det är en enda stor tragedi

Alkoholkonsumtionen är den högsta på över 100 år. Den förändring som skett har nog för de allra flesta kommit smygande. Attityden till alkohol har förändrats och fler har en tillåtande attityd. Förutom en förändrad attityd är det en mängd faktorer som ligger bakom en ökad konsumtion. Det är ökade införselkvoter, sänkta alkoholskatter, Systembolag som "kundanpassas" och inför snabbköp.

De argument som förs fram för sänkta alkoholskatter berör i första hand att de sänkta skatterna i våra grannländer gör att införseln från andra länder ökar och Systembolagets försäljning minskar. Skulle det vara bättre om Pelles pappa super sig full på sprit som är köpt i Sverige? Nej, för Pelle spelar det nog ingen roll. Pelle mår lika dåligt oavsett var pappa har köpt sin sprit.

Det är eländigt att gränshandeln ökar, men det vore ännu eländigare om alkoholskatten sänktes i Sverige. Då skulle spriten bli billigare överallt. Då skulle alla ha tillgång till billigare alkohol oavsett var man bor och utan att behöva resa utomlands.

Det finns ungefär 200 000 barn i Sverige som växer upp med föräldrar som missbrukar. Sänkta alkoholskatter kan inte få annat resultat än att konsumtionen av alkohol ökar. Det betyder att än fler barn ska drabbas på grund av föräldrarnas missbruk. Barnen behöver inte sänkta alkoholskatter. De behöver föräldrar som är närvarande och som går att räkna med. Den här sommaren blir säkert jobbig för många barn som har föräldrar som missbrukar. Ska ännu fler barn få uppleva det nästa sommar?

Är regeringen beredd att offra ännu fler barn genom sänkta alkoholskatter?

Carina Eriksson, förbundsordförande IOGT-NTO:s juniorförbund

Mer läsning

Annons