Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkohol bör undantas från handelsöverenskommelser

Annons

Systembolaget har skyldighet att hålla ett brett sortiment vilket specialhandlarna inte behöver. Hon skriver också att priserna inte provas på en öppen marknad. Det tolkar jag som att hon vill ha fri prissättning och det kommer att få ödesdigra konsekvenser i form av ökad försäljning, som ofelbart leder till ökade konsumtion och därmed ökade alkoholproblem.

Alkoholkonsumtionen är redan nu skrämmande hög och allt som kan göras för att minska den måste göras. Att då släppa in privata aktörer på marknaden är knappast tillrådligt. Det räcker med de privata aktörer som driver restauranger och pubar och som ser mer till vinsten än att hindra överservering.

Kurt från Angered som köpte billig whiskey på Border Shop i Puttgarden och Benny från Avesta, som åker till Tyskland två gånger i månaden och hämtar ut två hela ransoner som han sen säljer och tjänar 30 lakan på, blir väl knappast någon kund i den exklusiva vinbutik som Else Sandberg drömmer om.

För att lösa det problemet krävs helt andra åtgärder än att öppna för fler försäljningsställen.

Vid Världsläkarförbundets (World Medical Association, WMA) generalförsamling, som hölls i Santiago den 17 oktober 2005 antogs ett uttalande som finns att läsa på drugnews.nu.

WMA konstaterar att alkoholen orsakar lika mycket skada globalt som rökningen. Alkohol kan enligt WMA inte ses som en vanlig vara, eftersom den är en "drog som orsakar betydande medicinsk, psykologisk och social skada". WMA kräver därför att alkohol ska undantas från internationella handelsöverenskommelser.

WMA konstaterar att alkoholproblemen har ett tydligt samband med den genomsnittliga alkoholkonsumtionen och att en minskad alkoholkonsumtion leder till minskade alkoholproblem. I uttalandet sägs att alkoholen är priskänslig och att skatter kan användas för att påverka konsumtionen. "Sådana åtgärder påverkar stordrickare och är särskilt effektiv bland unga människor".

WMA rekommenderar de nationella läkarförbunden att förorda restriktiva alkoholpolitiska åtgärder som åldersgränser för inköp, begränsningar i försäljning av alkohol, begränsade öppettider och att hålla nere antalet inköpsställen.

Bakom WMA står merparten av världens läkarförbund som kan räkna in omkring åtta miljoner läkare i sin krets.

Det är värt att lyssna på och ta till sitt hjärta vad de har att säga.

Vi behöver inga fler inköpsställen för alkohol. Vad vi behöver är en alkoholpolitik präglad av omtanke, inte omtanke om dem som tjänar pengar på varan utan omtanke om alla dem som inte klarar att styra sin konsumtion i ett samhälle där alkoholen flödar fritt.

Därför uppmanar vi Else Sandberg att tänka om.

HANS LINDGREN, SOFIA MODIGH HANS LINDGREN BESKRIVER SIG SOM EN "81 ÅR UNG GRÅNAD MEDLEM I IOGT-NTO BORLÄNGE". SOFIA MODIGH FÖRETRÄDER IOGT-NTO:S FÖRBUNDSKANSLI DÄR HON ÄR ANSVARIG FÖR ALKOHOL- OCH NARKOTI

Mer läsning

Annons