Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alice och Sally - lika som bär

Annons

För att ta det hela från början föddes Alice och Sally på Allmänna BB i Stockholm. Alice kom till världen 35 minuter före Sally och kan alltså kalla sig storasyster om hon vill.

De växte sedermera upp på Upplandsgatan i innerstan i en syskonskara om sju barn.

Tvillingarna kom till världen i tider då det var brist på mycket, bland annat vitaminer, och de drabbades som mycket små av engelska sjukan och fick tillbringa ett helt år på Ersta sjukhus.

Trots att Alice och Sally som små var bräckligast i syskonskaran blev det annorlunda när de blev vuxna. Nu är det bara tvillingarna som är kvar i livet i syskonskaran.

Både Alice och Sally fick efter skolan sjukvårdsutbildning på Ersta sjukhus och de kom sedan att jobba som sjukvårdsbiträden. Alice har jobbat vid Ersta sjukhus, Sofiahemmet och Södersjukhuset.

Sally jobbade vid Ersta och Sofiahemmet och fick kontakt med doktor Bergström som skulle flytta till Mora för att tillträda en provincialläkartjänst. Han behövde en barnflicka och erbjöd Sally jobbet.

- Jag flyttade till Mora, men for efter en tid tillbaka till Stockholm. Sedan träffade jag min blivande man från Mora och efter bröllop i Ersta kyrka bosatte vi oss för gott i Mora, berättar Sally.

Även Alice gifte sig kort tid därefter i Stockholm. Hon är nu änka och var fram till år 2000 bosatt på Stora Essingen, innan även hon bosatte sig i Mora.

Det här med buset som nämndes hade dock hänt tidigare, innan tvillingarna träffat sina äkta hälfter.

Sally berättar att hon och Alice hade varsin kille. En dag kom de överens om att inta varandras roller och alltså byta killar.

- Killarna märkte ingenting först, men när Alice kille ställde en fråga till mig som bara hon kunde svaret på sprack bubblan, säger hon.

Vid ett annat tillfälle ville Alice åka till Gotland över ett dygn för att träffa en kille. Hon jobbade då på Sofiahemmet och ville inte begära ledigt. Istället bad hon Sally fylla hennes plats, vilket syrran också gjorde. Den gången sprack ingen bubbla, utan alla på Sofiahemmet trodde att Sally var Alice.

Sally har i många år varit bosatt i Ryssa med sin familj och Alice har bott i centrala Mora sedan hon lämnade Stockholm.

Båda har under många år deltagit i de svenska tvillingprojekten, forskning som bedrivs vid Karolinska sjukhuset i Stockholm och som bland annat berör hjärtinfarkt, diabetes, Alzheimer och nu senast har ämnet varit åldrandet bland svenska tvillingar.

Alice och Sally är fortfarande två glada, eleganta damer med minnet i behåll.

Födelsedagen kommer de att tillbringa tillsammans med de närmaste hemma hos Sally i Ryssa.

- Vi har som enäggstvillingar en gemensam önskan. Det är att vi undanber oss all uppvaktning, säger de båda avslutningsvis.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons