Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ali startar eget kafé

Annons

Ali är turkmen från Irak. Till Sverige kom han för 15 år sedan. Under många år bodde han i Västerås innan han 1997 flyttade till Falun.

Han har fått känna på invandrarnas problem att få ett ordentligt jobb som varar. Till och från har han varit arbetslös i långa perioder. Arbetsförmedlingen har skickat honom på diverse utbildningar och kurser som inte lett till någonting. För närvarande hankar han sig fram som tolk på Falu tolkservice eftersom han är mycket språkkunnig. Förutom turkmenska talar han arabiska, kurdiska och turkiska.

- I min hemstad Kerkuk finns tre språkgrupper så jag lärde mig och så har jag jobbat som guide för turister i Turkiet, säger han.

Men att jobba som tolk innebär ryckiga och osäkra inkomster. Ibland är uppdragen många och däremellan är det stiltje. Då är det svårt att försörja fru och tre barn.

Men själv är bäste dräng resonerade Ali.

- Ja vad ska man göra. Det gäller att hitta på något så man kan leva, säger han.

Han har länge gått och kikat på en affärslokal på Falugatan. Där har det varit klädförsäljning i omgångar och nu är lokalen tom igen.

- Där borde man kunna bygga ett kafé tyckte jag, säger Ali.

Sagt och gjort. Han ansökte om bygglov och det har han nu fått. Ett par hundratusen ska han låna för att inreda lokalerna.

- Man bygger inte varje dag så det ska bli rejält och fint, säger han.

Hans affärsidé är ett kafé där man serverar olika sorters kaffe från hela världen. Där ska också finnas smörgåsar, kalla rätter och pastarätter.

Nästan vägg i vägg ligger Kings Arms och runt omkring i centrala Falun finns flera andra restauranger och kaféer. Är han då inte rädd för att konkurrensen blir för hård?

- Nej då. Det finns plats för mig för det jag ska öppna är en helt annan typ av kafé, säger Ali Imet.

Det ska heta Kafé Marrakech och inredningen ska bli Marockoinspirerad. Det ska öppna redan klockan 06 på morgonen så att folk på väg till jobbet kan slinka in och ta en fika.

- Och jag ligger bra till för dem som väntar på bussarna. Det kan vara skönt för dem att slinka in om det är kallt, säger Ali och pekar på busskylten utanför lokalerna.

Men kvällsöppet vill han inte ha. Hans kafé ska inte bli något tillhåll för dem som driver runt på stan och han tänker därför stänga redan klockan 19.

- Nej på sådana där kvällskaféer blir det lätt oroligt och folk förstör och slår sönder, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons