Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgtjuren var en björn

Annons

Den första älgjaktsveckan bjöd några av jägarna i kommunen på såväl tragiska som intressanta och i åtminstone ett fall oförglömliga upplevelser.

- Älgkon kom hoppande på tre ben, berättar en jägare i Salåns jaktklubb, som jagar kring Dal-sågen, söder om Björbo.

Han avlivade kon, som led svårt i sviterna efter en trafik-olycka. Med största sannolikhet hade djuret blivit påkört av ett fordon.

Ena bakbenet var avslaget i sidled och släpade - i några förruttnade skinnslamsor - efter djuret. Hela djurkroppen kasserades.

- Det här visar hur viktigt det är att även till synes lindriga trafikolyckor rapporteras och följs upp, säger Jan Perjons, eftersöksjägare och hundkarl i Hagens jaktlag, som avlivade en blind älgko.

- Vi var ut redan före älgjakten och sökte efter kon, som hade svårt att ta sig fram och då och då snubblade på nå´t och föll omkull, berättar han.

Till avdelningen oförglömliga upplevelser hör Stefan Janssons möte med en björn. Det inträffade bara 30 meter från toppen av den populära utflykts- och utsiktsplatsen Tansväggen.

- Rulle hade tidigare på fredagenb tagit upp ko och kalv, som gick förbi tre passkyttar. Eftersom vi var ute efter en tjur kopplade jag Rulle och återvände till upptagsplatsen i hopp om att tjuren skulle stå kvar, berättar Stefan.

Det blev ett nytt upptag på nästan exakt samma plats och efter en och en halv timmes ansmygning kunde Stefan se hunden.

- Jag smög närmare och befann mig hastigt och mindre lustigt 20 meter från en björn. Den satt med ryggen mot en martall. När den försökte ta sig därifrån var Rulle snabbt framme och gjorde utfall och skällde ännu tätare. Jag blev alldeles paff, men insåg snabbt att det var säkrast för mig att snabbt ta mig bort från björnen. När jag var på 70-80 meters avstånd försökte jag vissla in hunden, men utan att lyckas.

Stefan tillkallade per radio en jaktkamrat för att ha hjälp till hands om hunden skulle komma springande med björnen i hasorna.

- Det dröjde ytterligare en och en halv timme innan Rulle kom tillbaka. Sedan hade jag bråttom utför berget, säger Stefan, som är hundförare i Ersholns bulag.

Makan till en annan av jägarna i laget konstaterar roat att björnmötet "gav hela laget frossa".

Även varg observerades under jakten. Under onsdagen kom den sändarförsedda varghanen Ulrik söderifrån in i Flenlagets marker och en jägare i Salåns jaktklubb observerade under kvällen en varg vid Salå Gård. Via Handbackslagets marker fortsatte Ulrik sedan mot Lindesnäs.

- I försöksområdet var tillgången på älg ojämn, vilket kan vara tecken på att stammen är på nedgång och på att brunsten fortfarande pågick. Vi har också fått glädjande många rapporter om kapitala tjurar. Några av dem har skjutits, men en hel del har överlevt jaktveckan, säger Jan Perjons.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons