Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgpark ska locka turister

Annons

Han har drivit en älgpark i Orrviken halvannan mil utanför Östersund i flera år. Det rör sig om 14 älgar på en yta av 15 hektar. I Siljansnäs finns det gamla hjort-hägnet som ska rustas. 4-5 älgar på sju hektar kan bli aktuellt.

Ansökan skickas in till länsstyrelsen den här veckan eller nästa.

Det var före jul som Sune Häggmark tog kontakt med kommunens Erik Hasselberg. En älgpark i Leksand skulle inte minst gynna turismen.

- Jag tog upp tråden efter nyår, berättar Hasselberg.

Var skulle älgparken ligga i Leksand? Svaret blev Siljansnäs och Björkberget där det redan fanns ett hjorthägn.

- Här fanns ju allt utom älgar.

Alla inblandade är överens om att Björkberget är den rätta platsen.

- Det är helt perfekt med Naturum och älgnatur. Klockrent, säger Häggmark, som med åren blivit lite av expert i ämnet älg.

Han bedömer att 2-3 hägn kan vara lagom i Dalarna. I Småland finns en handfull älghägn. Häggmark tror att det finns tio älghägn totalt i världen i dagsläget.

Hägnet i Orrviken har blivit ett populärt besöksmål. Sune Häggmark räknar in 20 000- 25 000 årliga besökare. Det kan bli bra med besökare i Siljansnäs också. Det hoppas inte minst Siljansnäs hotells Uno Lundback.

- Jag tycker det låter jättespännande att komplettera Naturum med älghägnet.

Sune Häggmark ska arrendera hägnområdet av kommunen. Han placerar ut älgarna som Lundback och hans hotellstab sköter och utfodrar. En älgpark av det här slaget kan utvecklas åt många håll. Älgen ska inte bara kunna beskådas. Älgpapper, älgmjölk och varför inte tillverka älgknappar av tjurens horn?

- Det skulle kunna bli ett besöksmål till i kommunen, tror Erik Hasselberg. Något annat än bara hockey. Jag ser bara värden i det här.

Sune Häggmark ser redan fram mot nästa höst då brunstljuden ekar i Siljansnäs.

- Dricker man sedan älgmjölk också, filosoferar Sune Häggmark roat.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons