Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgpark i Rörbäcksnäs

Annons

-Det är väl en gammal dröm som går i uppfyllelse, och ett intresse för skogen och älgarna.

-Tanken är att bygga upp en rörelse som kan ge arbetstillfällen för familjen och kanske ytterligare någon, samt att bidra till att det blir litet mer liv i byn, säger Per Lindros då han tillsammans med hustrun Kristina och dottern Erika visar runt i den nya älgparken.

Efter 25 år som anställd vid Skogsstyrelsen delar han numera sin tid med arbetet i den egna älgparken.

Den ligger i skogen, bara några stenkast öster om Folkets hus, vid vägen mot Skogsätern. I fonden har man Sälenfjällen, eller närmare bestämt Hundfjället, som ligger bara några kilometer bort.

Av kommunen har de fått köpa 25 hektar skogsmark till älghägnet. Själva parken omfattar till att börja med tio hektar, som är kringbyggda med staket.

Vid entrén håller man på att bygga ett entréhus där besökarna ska kunna få information om parken och älgarnas liv.

Inne i själva parken blir det guidade visningar för grupper med Per som ciceron. Där inne är det Gudrun och Gösta som är de första huvudrollsinnehavarna, två halvårsgamla älgkalvar som kommer från Älgens hus i Bjurholm i Västerbotten.

-Vi har tillstånd att ha fyra stora älgar i hägnet, och vi hoppas att Gudrun och Gösta ska få tillökning sommaren 2008. Vi har ju också mark så att vi kan utöka hägnet om det blir lyckat, men vi har valt att bygga upp anläggningen i en takt som vi tror oss klara av, säger Per.

Inne i hägnet har man anlagt en 300 meter lång grusslinga där besökarna kan gå runt och studera älgarna på nära håll.

Ett litet grillhus håller på att färdigställas och där ska det serveras grillat-kanske älgburgare-och kolbullar.

Familjen Lindros planerar att ha samarbete med andra näringsidkare i fjällen. Fjällturisterna får ett nytt utflyktsmål som är öppet året runt. Skotersafari till älgparken kanske kan vara en affärsidé.

Hittills har familjen investerat 1,5 miljoner kronor i älgparken utöver en hel del obetald arbetstid med byggen och gärdsgårdar.

Staketet som omger hela hägnet är 1,5 kilometer långt. Inne i parken har man byggt 800 meter gärdsgård längs vägslingan för att hålla isär älgarna och besökarna.

Även om älgkalvarna är tama och verkar tämligen fredliga så blir de stora djur, som det ändå gäller att ha respekt för.

Familjen Lindros öppnar älgparken i Rörbäcksnäs kommande vecka. Till att börja med blir det öppet tre dagar i veckan.

-Före jul ska vi också hinna med att ha öppet hus för att visa byborna vad det är vi har gjort här i skogen, berättar familjen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons