Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Älgjakt - en exotisk upplevelse"

Annons

-En fantastisk och mycket exotisk upplevelse.

Det säger sydafrikanske jägaren Wim van der Merwe, 30, som upplevt sin första älgjaktsvecka någonsin. Han har varit gästjägare hos Uvålaget i Yttermalung och skjutit sitt livs två första älgar.

En tjur och en ko blev det för Wim, men däremot ingen vacker trofé att ta med sig hem som minne. Tjuren hade bara ett "cykelstyre" att ståta med.

Wim van der Merwe har fått sin kontakt med älgjakten i Yttermalung genom Bygg Rolf Axelsson. Det började då den jaktintresserade Malungsbon Bygg Rolf jobbade i Sydafrika och kom på idén att försöka få komma ut på jakt i Afrika. Då mötte han jaktarrangören Wim och sedan har de hållit kontakten.

- Jag har varit på ett par intressanta jaktturer i Afrika och bland annat jagat svin och antilop, berättar Bygg Rolf och visar en fin trofé av ett rekordstort vårtsvin som vägde kring 90 kilo.

- Det svinet platsar i våra rekordnoteringar, säger Wim.

Wim van der Merwe har jakten som yrke. Han arrangerar jakter i Sydafrika, Botswana och Zimbabwe. Bytet där är oftast svin, antilop och gnuer. Men i Sverige har han aldrig tidigare varit och aldrig hade han jagat älg.

- Jakterna som jag ordnar går till på ett helt annat sätt. Då brukar det vara en jägare som är ute tillsammans med mig och en spårare. Här var det ett stort jaktlag med närmare 50 man som drog ut i skogen och jag är imponerad av organisationen. Det var en mycket trevlig och fin jaktform, men helt annorlunda mot vad jag är van, säger Wim.

Det är för övrigt inte bara älgjakten som var en ny upplevelse för honom. Han bedåras av den vackra naturen, klädd i alla höstens färger. Han har njutit av landskapet och det vackra vädret med strålande solsken under jaktveckans första halva.

- Men jag har förstått att jag haft tur med vädret. Det kan tydligen vara betydligt svårare och tristare förhållanden vid den här årstiden i Sverige, säger han.

En annorlunda upplevelse för en sydafrikan har det också varit att under veckan bo hos Bygg Rolf i en gammal eldpallkoja ute i skogen vid Råforsen.

- Det var mycket trivsamt och stämningsfullt i den gamla kojan, som att flytta sig 100 år tillbaka i tiden. Rolf var väckarklocka då han vid fyratiden om morgnarna började hugga ved och göra upp eld för at få upp värmen i stugan. Vistelsen har varit mycket roande och avkopplande. Jag kommer gärna tillbaka till jakten i Sverige, säger den sydafrikanske gästjägaren efter sin svenska jaktpremiär.

Jägarna i Yttermalungs jaktvårdsområde kan se tillbaka på en lyckad älgjaktsvecka. Tillsammans har de två jaktlagen med ett 90-tal jägare skjutit 57 älgar, 37 vuxna och 20 kalvar.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons