Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älghudar slängs på tippen

Annons

- Vi har grävt upp en grop där jägarna kan deponera hudar och annat avfall från slakten, förklarar Jan Modig på Bäckdalens miljöstation.

Det var ett tag tal om att jaktlagen skulle få betala för älgresterna som de kör dit, men så blev det inte, det kostar dem alltså ingenting.

År 2000 skrev tidningen Svensk Jakt att hela världens konfektionsindustri ropar efter älgskinn och att det är jägarna som sitter på råvaran.

- Här finns stora pengar att tjäna, sade Lars-Olof Kristiansson, ordförande i Malungs jaktvårdskrets.

Då kunde Malungs garveri betala 310 kronor för ett fint skinn från en vuxen älg. Garveriet köpte upp 20 000-25 000 skinn på ett år.

Nu är garveriet i Malung borta och övriga uppköpare ligger lågt.

A.R Hansson & Partner AB i Stockholm köper upp hudar. Lottie Hansson berättar att de inte hittat någon som vill köpa stora hudar i år.

- Vi har ett lager i Gustavs utanför Borlänge. Dit kan man leverera skinn av kalvar. De ska säljas vidare till Kina och vi betalar 40 kronor för ett sådant skinn, säger Lottie Hansson.

Urban Söderlund på Norrbottens skinnkompani köper bara in skinn av sina gamla kunder.

- Det är stopp överallt och priserna blir därefter.

Karleby är Finlands skinncentrum och där finns garveriet Karleby läder som garvar älghudar. För två år sedan köpte de in 104 000 skinn, det var ett toppår. Förra året blev det 75 000 älghudar, nu har de köpt in lite hudar från Jämtland och norra Sverige.

- Vi har mycket på lager nu, förklarar de på Karleby läder.

Lars-Olof Kristiansson berättar att de i Malung ska försöka samla alla hudarna som jaktlagen saltat in på ett ställe, ett tält på soptippsområdet.

- Då får vi ett halvår på oss att försöka bearbeta köparna, förklarar Kristiansson.

Jaktvårdskretsarna i Nås, Järna och Äppelbo har tillstånd att skjuta 550 vuxna älgar, till detta kommer kanske nästan lika många kalvar. Det blir alltså en ansenlig mängd älghudar som för några år sedan gett jaktlagen tillskott i kassan, nu hamnar nog de flesta älgskinnen i en grop på soptippen.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons