Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgar, jägare, vargar och vanliga människor

Annons

När jägare som inte vill ha varg i de svenska skogarna anger som skäl att djuren plågas ihjäl av de vilda bestarna, har de inte förstått hur naturen fungerar.

Så har det gått till sedan tidernas begynnelse och är helt naturligt, tänk bara på hur duvhöken sliter huvudet av en talgoxe, är det också fel?

Visst fanns det jägare redan på stenåldern, men att jämföra dem med dagens bilburna nöjesjägare är "helt åt skogen".

På stenåldern tvingades man jaga för att överleva. Det finns många människor i dag som kan gå i skogen med eller utan hund bara för nöjes skull.

Hur många jägare vistas i skogen när det inte är jakt? Insändaren nämnde att brist på rekreation i samband med älgjakt kan få dåliga effekter! Men resten av året då hunden står i sin hundkoja och skäller?

Enligt en insändare kan vi ha 50 000 vargar om 10 år! En sådan explosion vore en biologisk sensation och är förstås en utopi. Det största hotet mot vargstammens ökning är grönklädda män över 60 som hotar med dynamit i varglyor, förgiftning, tjuvjakt med mera.

Några intressanta fakta: i Dalarna finns cirka 17 000 jägare som årligen nedlägger 9 000 älgar, 4 000 harar, 4 000 rådjur, räv och tjäder 3 000 (uppgift från år 2000). Totalt cirka 20 000 djur bara i Dalarna! Nog skulle jägarna kunna dela med sig en hel del av dessa till de fyrbenta rovdjuren?

Och angående vargens så kallade farlighet, i USA skadas årligen 800 000 personer av tamhundar! Flera fall har även inträffat i Sverige. Så det finns nog annat att oroa sig över än "besten från vildmarken"!

Lite kuriosa: i Rumänien finns det cirka 5 500 björnar, 3 000 vargar och uppemot 1 800 lodjur på en yta motsvarande Jämtland, Härjedalen och Dalarna!

Visserligen tar de lite får, cirka 1,5 procent av djuren, men hur klarar befolkningen där av något som vi svenskar inte är i närheten av?

VARGTASS

Mer läsning

Annons