Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alfons - ingen ny bekantskap

Annons

Det blev ett möte som mellan goda vänner. Alfons är nämligen figuren som blivit du med flera generationer barn vid det här laget.

Det är mer än 30 år sedan Gunilla Bergströms bok "God natt Alfons Åberg" presenterades. Året var 1972.

När barn- och skolbibliotekarien Marie Eriksson frågar Röda Bergas treor om de läst och känner till Alfons blir svaret ett unisont "jaaa".

Innan den självklara lässtunden fick förstås barnen ta sig en närmare titt på utställningen som sammantaget erbjuder ett 50-tal originalbilder varav merparten är från Alfons-böckerna.

Här blir collagetekniken som Gunilla Bergström introducerade tillsammans med Alfons påtaglig och uppvisar en skicklig balansgång mellan realism och fantasi.

När skolbarnen går runt bland skärmarna med bilder hörs flera igenkännande kommentarer. Hannah Ågren och Mikaela Johannesson fastnade exempelvis för en bild där Alfons lär sig knyta rosetter.

I bokversionen är bilden platt men i original bifogas en dimension av verklighet genom en tecknad Alfons och riktiga rosetter.

Att besöka en utställning tillsammans med sina skolkompisar och vara nio år är förstås inte alldeles enkelt om det gäller att stillsamt betrakta bild efter bild.

En och annan tog sig ändå tid att titta lite närmare även om kompisarna stojade runt omkring.

Och visst är Alfons Åberg en kille som fått många att fundera lite extra på tillvaron. Det har också varit det speciella med honom, att fundera på livet, ge lite ledning men ändå inte ge ett helt svar.

-Han är konstig, men bra, tycker en av åskådarna.

- Alfons är smart, understryker nästa.

-Men Kalle Anka är roligare, påpekar en tredje och menar att Disneys tecknade värld är mer underhållande.

Martin Eriksson anser för sin del att Alfons Åberg är både intressant och rolig. Men bäst är han på tv:n.

Klart står i alla fall att Gunilla Bergströms bilder är värda en närmare titt. Utställningen innehåller "inte bara" Alfons i original. Här finns också en hel del "vuxenbilder", bilder från författaren och tecknaren Gunilla Bergström mer okända sida.

Till och med den 28 januari finns chansen att besöka utställningen. Tilläggas kan att utrymmet i biblioteket inte räckte till alla bilderna. Delar av utställningen finns även i Ahlbäcksalen.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons