Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alf Svensson omvald - för 32:a gången

Annons

Kristdemokraternas ledning förnyas och föryngras samtidigt som man slår vakt om sitt säkraste kort sedan 1973 - partiledaren Alf Svensson (bilden).

Med två nya vice ordförande utlovas tuffare profilering och tydligare oppositionspolitik med sikte på maktskifte 2006.

Alf Svensson omvaldes under sedvanliga applåder vid rikstinget i Gävle på lördagen. Det var 32:a gången och han tackade med att försäkra att han med sina 64 år inte alls känner sig gammal.

- Varje år som kd-ledare är en stor utmaning och en obeskrivlig inspiration, förklarade han.

De båda nya vice, Maria Larsson och Göran Hägglund, utgör med sina 47 respektive 44 år ingen drastisk föryngring av presidiet. Och de avgående, Inger Davidson och Anders Andersson, blir kvar som ledamöter i partistyrelsen.

Samtidigt verkar partiledningen inställd på att göra allvar av löftet om ökad bredd och öppenhet.

För en stor del av väljarna framstår ännu kd som ett alternativ för övertygat kristna eller ''frikyrkliga''. Det har inte suddats ut av att Alf Svensson hälsat exempelvis muslimer och ateister välkomna som medlemmar och väljare. Det är uppslutningen kring en etisk grundval för politiken som räknas. (TT)

Fotnot: Alf Svenssons inträde i rikspolitiken skedde faktiskt i Rättvik. 1970 hade partiet sitt riksting i Rättvik och då valdes Alf Svensson till ordförande för kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU). (FK)

TT

Mer läsning

Annons