Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alf bakom skogen full av troll

Annons

Det var många fjällsturister som fascinerades av hans sätt att arbeta med motorsåg och trä och av hur han fick fram olika figurer i trä.

Alf Skaneby bodde under 1990-talet i Rörbäcksnäs, men flyttade 1999 till sydligaste delarna av Skåne, där han numera bor i trakterna av Smygehuk, landets sydligaste udde. Den lilla byn där han bor heter Beddingestrand.

Det var 1997 som Alf Skaneby började arbetet med Trollskogen i Hundfjället i Sälenfjällen, ett arbete som fortfarande pågår.

- Det är inte klart på långa vägar. Det finns alltid nya figurer och nya arbeten som ska göras för att komplettera det som redan finns, säger Alf Skaneby då vi träffar honom i Hundfjället under påskhelgen.

I Hundfjället har Alf Skaneby byggt upp en hel trollvärld som är en och en halv kilometer lång med hundratals träfigurer som både talar, spelar och sjunger. Detta projekt har utökats med att omfatta också Trollens fäbod. I dag finns det cirka 430 olika objekt som Alf Skaneby har tillverkat, och till detta också 12 byggnader.

- Till sommaren är det meningen att flera mycket höga träfigurer ska sättas upp på Hundfjällets topp. Det är ett arbete som tar tid och kräver mycket, säger Alf Skaneby.

Alf Skaneby berättar att han får virket, som oftast är stora timmerstockar, just från våra trakter eftersom det är bättre virke än det som finns längre söderut. Han gör sedan det mesta av arbetet på hemmaplan i södra Skåne och därefter tas de färdiga figurerna upp till Hundfjället, där de ställs ut i området som numera rymmer flera hundra träfigurer.

Det är ingen överdrift att påstå att skulptören Alf Skanebys skulpturer i Trollskogen vid Hundfjället också är Europas största konstutställning i motorsågade skulpturer. Mer än 600 000 besökare kommer till området varje år, inte minst under vintern, då man också ordnat en varierande skidåkning genom just Trollskogen.

När man åker genom Trollskogen kantas färden av överraskningar som sjungande fåglar och många varianter av troll.

Naturligtvis är Trollskogen vid Hundfjället Alf Skanebys stora verk, men han får också många beställningar av träfigurer både från företag och privatpersoner.

- Jag tycker om att arbeta med det här och får i dag så mycket beställningar av träfigurer att jag kan arbeta med det här på heltid, säger Alf Skaneby, som inte behöver ha egna konstutställningar.

- Folk känner igen mig idag som skulptör och jag har fullt upp med att tillverka det som beställs, och en stor del av mitt arbete kommer den närmaste tiden att vara att ta fram skulpturer som ska sättas upp i Hundfjället och därmed göra Trollskogen ännu större, säger Alf Skaneby.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons