Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alf är van att lära på nytt

Annons

Ur Alf Nilsson har flera gånger fått sätta sig in i nya branscher när han bytt jobb. Men han har aldrig haft några större svårigheter att sätta sig in i de nya produkterna.

- Nej, jag tror att det ofta är svårare att göra tvärt om. Att göra en duktig tekniker till chef. Ofta förlorar man då en duktig tekniker och får kanske istället en dålig chef. Men visst kan även det fungera ibland. Det förekommer att någon från de egna leden blir en bra chef också...

Ur Alf är född i Dala-Järna. Men han har under sitt yrkesverksamma liv tillbringat 27 år utanför Dalarna.

- Jag kom till Stockholm 1960 och blev reparatör på Televerket. Men 1964 bestämde jag mig för att bli ingenjör, och bytte jobb till servicemontör för ett värmeregleringsföretag - samtidigt som jag började studera på aftonskolan i Solna.

Så småningom fick han sin ingenjörsexamen - och även en hustru. Och det bar av till ASEA i Västerås.

- Där blev jag chef för gods- och transportavdelningen. Ett jobb jag blev kvar på i tio år, berättar Alf.

Två barn hann han också bli pappa till, innan flytten gick till Ljung, där Alf blev tillverkningschef på Cylindafabriken med 450 anställda underställda sig. Dock sprack äktenskapet och Alf och hans barns mamma skiljde sig.

- Men 1984 var jag hemma i Dalarna - och träffade Elsy. Och då bestämde jag mig för att flytta till Dalarna igen, säger Alf.

Nu blev han materialadministrativ chef vid Wibe i Mora, och 1986 stod giftermålet med Elsy. 1988 bar det sedan av till Rosengrens i Malung, där Alf blev platschef.

- Sedan köpte Rosengrens Hadak i Mora, och vi bildade Rosengrens produktions AB. Där blev jag vd, berättar Alf vidare.

Fast det varade inte många år. 1992 slutade Alf och bildade istället ett egen företag, Alfen Konsult, som sysslade med projekt och utredningar inom företagsledning och företagsadministration.

- Och det företagen existerar fortfarande, säger Alf - även om det inte har några uppdrag just nu. Man jag funderar på att så småningom börja marknadsföra det igen.

Istället började Alf 1994 som näringslivschef för Gagnefs kommun - i ett drygt år innan han fick erbjudandet att bli vd för Sals AB i Vansbro. Ett uppdrag han hade kvar till 2001, när han satsade på företagshälsovård istället - och blev verkställande direktör för Arbetesmiljöservice Dalarna AB.

- Men de sista två åren har jag dragit ner på arbetstiden till 60 procent, för att vänja mig vid att ha fritid, säger Alf. Och nu när jag gått i pension gäller det att hitta min roll. Jag har en hel del privata intressen - som barn, barnbarn, golf (hcp 10,5) hus, musiken och resor att ägna mig åt - så det blir nog bra.

Speciellt kanske med tanke på att han också är ordförande för Ja Järna, vice ordförande i Stiftelsen Vansbrohem, vice ordförande i Järna Hembygdsförening, ledamot av komunbygderådet, ledamot av folkpartiavdelningen och dessutom ersättare i kommunfullmäktige i Vansbro.

Tidigare har han också suttit i kommunstyrelsen i Vansbro och i 12 år var han ordförande för Snöå Golfklubb.

Något födelsedagsfirande tänker han inte ha - annat än med familjen.

- Inte förrän i höst. Då firar vi med att dra till Peru på en mycket efterlängtat resa, säger Ur Alf Nilsson, 65 år och nybliven pensionär...

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons