Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alf är politisk tungviktare

Annons

Alf Johansson fyller 60 år i morgon, söndag, och det lär bli många röda rosor i nypan.

Hela hans liv har präg-lats av folkrörelsearbete och av politik. I en politisk nedförsbacke sade han en gång ungefär så här: "Jag kan inte låta bli föreningslivet, om inte annat startar jag en studiecirkel." Han har påbörjat många i sina dar.

Alf Johansson växte upp i Kvarnsveden. Han sökte i mycket unga år starta en fotbollsklubb, och han "dansade en sommar" med Kvarnsvedens cykelbrandkår. 15 ungar på omkring nio var med på övningarna.

Vi går vidare i livsarbetet. Han startar ett fotbollslag, ordnar en fotbollsturnering, kommer till Verdandi med starkt fäste i Kvarnsveden, går i genom Bergslagets praktiska skolor, kommer till Domnarvet som rörmokare, blir instruktör i Verdandi, flyttar till KF i Stockholm, återvänder till Borlänge och ABF.

Efter den kuren väntar jobbet som Alf Johansson yrkespolitiker. Han blir kommunalråd i Borlänge för tre år, sköter fritidsnämnden och tangerar kulturen.

Sedan öppnas portarna till landstingets värld, Alf Johansson blir ledamot av landstinget och börjar klättra på en ny karriärstege.

Han blir vice ordförande i lasarettsdirektionen i Falun, tar senare över ordförandeklubban i det som kallades styrelsen för Mellersta Dalarnas hälso- och sjukvård. Efter några organisatoriska varv blev Alf sjuk-ordförande i områdesstyrelsen för Borlänge. Han flyttar sedan organisatoriskt över till Falun, tar hand om länets fyra lasarett för att senare också ta hand om primärvården via driftsstyrelsen. Nu står han inför ett nytt steg- om landstinget säger ja och valet i höst går de röda väl i händer. Alf har kommit till vägs ände, tar hand om landstingets hela verksamhet. Också den del, som oppositionen vill lyfta bort till förmån för den rena vården.

På de yttersta av dessa dagar har Alf talat om att massor med miljoner ska sättas in för att kapa operationsköerna.

Vi ska tydligen på den punkten gå en smärtfri framtid till mötes.

Nu är det så att Alf Johansson inte bara ägnar sig åt medicinskt köp-sälj-system, inte bara åt visioner, åt ledarfunktioner och albyl, sagt i största allmänhet. Och Prio-1-bilar.

Han har i sitt förflutna ordförandeskap för amatörteater och kammarmusik och han är fortfarande ordförande i fritidsnämnden i Borlänge kommun. Och ska så förbli. Hjärtat tillhör folkrörelserna och därmed idrotten.

Ordförandeklubbor, som han tyckts samla på, protokoll och utredningar är inte det enda som döljer sig bakom det vänliga leendet och maneret i litet ultrarapid.

Den goda litteraturen har alltid lockat honom.

Alf har en gång formulerat sig så, att en god roman är att likna vid en god frukost-nödvändighet, god grund och mättnad på samma gång.

Nu står han vid inte en utan två trösklar igen, Alf Johansson. Planer?

Jo, han kommer med en programförklaring. Dels vill han se till att människorna har nära, rent geografiskt, till läkare för vanliga åkommor. I utbyte mot litet länge resor vid större ingrepp. Dels vill han se över lönerna för de sämst avlönade i den offentliga sektorn. I klartext.

Det handlar om undersköterskor.

Födelsedagen tar han och hans Monika emot i Pelarsalen i Kvarnsvedens Folkets hus från klockan 14. 00. Sedan väntar politiskt allvar av stora mått, att leva med dygnet runt, precis som att vara gift.

Han kommer att ha blåslampan i ryggen. Ständigt.

Alf är inte särskilt orolig. Han säger sig ha en grundtrygghet. För han har gott om vänner. Påstår han.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons