Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åldring tappades bort

Annons

Den gamla mannen hade sitt hem på Tunagården i Romme. En liten lägenhet med egna möbler och andra tillhörigheter. Han insjuknade för en tid sedan och fick tillbringa tid inlagd på Falu lasarett. Efter det kom mannen inte hem igen. Han flyttades, utan de anhörigas vetskap, till en sal på Hällsjöhemmet vid Borlänge sjukhus.

Ingen kunde förklara för mannens anhöriga vad som hänt. Än mindre vart åldringen hade flyttats. De fick själva leta reda på sin pappa.

När de hittade honom i en delad sal på Hällsjöhemmet, anmälde barnen händelsen till länsstyrelsen. Nu riktas skarp kritik mot kommunen, som i ett sex sidor långt yttrande inte har kunnat klargöra vad som inträffat.

- Vi får ta till oss av kritiken och se över våra rutiner.

Det säger Pia Joelsson, resultatenhetschef vid Hällsjöhemmet. Hon vill inte kommentera det enskilda fallet, men säger att kommunen har fungerande rutiner gällande medicinskt färdigbehandlade patienter. Då i form av en kontaktsjuksköterska som träffar patienterna på Falu lasarett och Borlänge sjukhus ger-rehabavdelning. Efter det gör sjuksköterskan en bedömning och planering av nödvändiga insatser för patienten efter utskrivning.

- Varför det blev som det blev med den här mannen kan jag inte kommentera. Normalt fungerar det här väldigt bra, menar Pia Joelsson.

Åldringen, som under tiden betalat hyra för boende på både Hällsjöhemmet och Tunagården, finns i dag kvar i salen på Borlänge sjukhus. Om och i så fall när han kan flyttas hem, finns det i dagsläget inga svar på.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons