Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åldring blev sämre

Annons

Enligt de anhörigas anmälan kunde modern gå relativt hyggligt med hjälp av rullator när hon kom till Lunden för att träna upp sig.

Men i stället för att bli successivt bättre av rehabiliteringen var kvinnan efter tre månader i stället sämre. I dag kan hon knappast gå alls. Hon var också mentalt pigg och frisk när hon kom. Nu är hon starkt förändrad, okoncentrerad och förvirrad. Detta konstaterade sonen och dottern, som är sjuksköterska, när de besökte modern.

Syskonen uppger i sin anmälan till socialstyrelsen att de tidigare vid upprepade tillfällen framfört till Lunden att modern måste få sjukgymnastik och mental terapi.

Sjukgymnastik skulle hon få utlovade Lunden, men det fanns inga resurser för mental stimulans.

Men det blev inte så mycket med sjukgymnastiken heller, uppger sonen, och ger ett exempel. Vid ett besök i slutet på juli såg han sin mor hämtas till lunchen i rullstol trots att det var meningen att hon skulle gåträna till samtliga måltider.

Han frågade varför och fick veta att kvinnan hade gått på dagen och att det skulle ta för lång tid.

- Enligt personalen berodde alltså bristerna i den helt avgörande gåträningen på att det tog för lång tid men också på att min mor ber att få slippa. Hur i all värden ska hon kunna lära sig att gå igen efter fem månader i sängen om gåträningen tillämpas på det sättet, skriver mannen.

Han är också upprörd över att inga resurser finns för mental träning.

Socialstyrelsen har nu begärt in uppgifter och journalkopior från kommunen med anledning av anmälan.

Äldreomsorgschef Rose-Mari Ring kan för dagen inte kommentera fallet, men hon säger att förändringar hos en gammal människa kan ha andra förklaringar än brister i vården. Mår de inte bra är det svårare att motivera dem för rehabilitering.

- Jag vet inte om det är det som hänt här eller om vi brustit men en utredning pågår, säger hon.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons