Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldrevård - landstingets utmaning

Annons

Landstinget är just nu inne i en omfattande strukturdiskussion främst på grund av penningbrist. Projektledaren uppmanar till stor öppenhet i media. För några år sedan beslutades om närsjukvård utifrån fem områden i länet.

Som jag ser det är följande enheter helt nödvändiga för en bra närsjukvård: baspsykiatri, primärvård inklusive basal hemsjukvård och geriatrisk klinik.

Den geriatriska verksamheten ska omfatta bedömningar och akut hjälp för äldre ofta multisjuka patienter och rehabilitering efter operationer, stroke och annan neurologisk sjukdom, god vård i livets slutskede i hem och på sjukhus. Inte minst samverkan med kommunernas äldre- och handikappomsorg kräver att geriatrisk kompetens faktiskt finns i området. Läkarinsatsen där är helt nödvändig.

Centrala myndigheter och ledande sjukvårdsföreträdare (möjligen vissa internmedicinare undantagna) förstår att hjälpen till våra sjuka äldre måste lösas ungefär enligt skissad modell ovan. Allmänläkare och geriatriker är de läkare som lättast ser till helhet och rimlig behandling för dessa patienter.

Som superspecialist på det stora sjukhuset har man svårare. Landstingets strukturprojekt har föreslagit som en modell att avveckla all slutenvård i Avesta, Borlänge och Ludvika det vill säga också geriatrisk verksamhet. Det är för mig obegripligt.

RUNE BJÖRKE

Mer läsning

Annons