Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldres levnadsvillkor ska utredas i Falun

Annons

Förra året genomförde socialtjänsten i samarbete med primärvården i Svärdsjö en utredning om de äldres levnadsvillkor i vårdcentralens upptagningsområde. De över 80 år, som inte hade några insatser från hemtjänsten, besöktes. Vid besöket fick de gamla besvara en enkät om hur de hade det och vilka möjligheter de hade att få hjälp om något skulle inträffa.

De fick information om vilken service socialtjänsten kunde ställa upp med och vilka andra möjligheter det fanns för dem att få sina behov tillgodosedda.

Resultaten av satsningen var så goda att socialtjänsten nu vill gå vidare och göra samma undersökning i Falun med omnejd. Problemet är att vårdcentralerna inte anser sig ha resurser att delta i någon större omfattning, utan en biståndsutredare från socialtjänsten får klara jobbet själv.

I Falun finns idag 1 040 personer över 80 år som klarar sig utan hemtjänst. De ska erbjudas ett hembesök och att få besvara samma enkät som de som tidigare deltagit i undersökningen.

Alla kommer inte att vilja delta. I Svärdsjöområdet tackade drygt 40 procent av de erbjudna nej. Så många tror inte socialtjänsten tackar nej i Falun. Men man räknar ändå med ett bortfall på 30 procent. Det innebär att cirka 730 personer ska besökas. Det kommer att ta biståndsutredaren hela året att genomföra undersökningen. I dag väntas socialnämnden fatta beslut om att satsningen på Falun ska göras.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons