Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreomsorgen styrs av gårdagens tänkande

Annons

Motivet för det här är natur-ligtvis rent ekonomiskt. Men det är dessutom förmodligen en total miss- bedömning. Många av dem som i dag bor på servicehusen är så vårdkrävande att det blir dyrare med hemtjänst.

Vi moderater vill inte ha den här typen av lösningar utan vi vill se en politik som långsiktigt kommer att ge en trygg och säker åldringsvård.

Vård av gamla människor får aldrig handla om förvaring. Om inte tillräckligt med resurser avsätts samtidigt som alternativ-en försvinner eller inte tillåts så kommer det att snarare handla om förvaring än om en äldrevård som anpassas till individens behov. Behoven ser helt olika ut och därför måste vi ta fram alternativ. Hemtjänst för de som klarar av och vill bo hemma. Komplement till det bör vara någon form av återkommande dagverksamhet. Servicehusen vill vi moderater behålla för dem som behöver mer kontakt och trygghet.

Det talas om att gamla människor ska ha rätt till en meningsfull vardag. Hur ska det vara möjligt med den likriktning och de neddragningar som omsorgen ständigt brottas med?

Åtskilliga var de socialdemokrater som gick ut i valrörelsen och lovade guld och gröna skogar. I en artikel underskriven av socialdemokraten Barbro Hietala Nordlund utlovades stora satsningar på vård och omsorg för äldre. Hon lovade också skattesänkning för pensionärer.

Verkligheten blev en annan. Nedläggning av servicehusen och sparpaket både inom kommun och landsting. I Bor-länge ökade skatten med femtio öre kommunalt och landstinget höjde med åttio öre. Summan av den skatteökningen blev en krona och trettio öre per intjänad hundralapp. För en pensionär med en pension på tiotusen kronor före skatt gör det drygt femtonhundra kronor på ett år. Det är mycket pengar om man redan ligger på existens-minimum.

Vi moderater kommer att prioritera en god äldreomsorg och den måste få kosta.

Jag är övertygad om att Borlänge kommun måste öppna upp och tillåta personal att starta eget. Det kommer att föra med sig att mångfalden växer och kvaliteten utvecklas. Valfrihet också för äldre måste införas för att alla ska få en trygg och värdig tillvaro på äldre dagar. Valfrihet innebär en ökad trygghet därför att möjlighet finns att byta boende om den äldre inte är nöjd eller anhöriga inte tycker att det fungerar bra.

Inom äldreomsorgen arbetar i dag huvudsakligen kvinnor. Privata alternativ har visat sig vara bra för den gruppen och varför ska vi inte kunna ge kvinnor förtroendet att starta egna företag inom verksamheter som kvinnor kan? Den politiska kontrollen för med sig att möjligheter till initiativ under-ifrån, till val mellan olika arbetsgivare eller för eget entreprenörskap, försvåras eller omöjliggörs.

Vi kommunpolitiker måste visa att vi är beredda att prioritera kommunala kärnverksamheter. Äldreomsorg är just ett exempel på detta. För att vi ska kunna satsa på en bra äldre-omsorg så måste vi vara beredda att avstå från ständigt nya kom-munala åtaganden. Det senaste exemplet är Boom Town. Här ska Borlänge kommun satsa ett antal miljoner varje år på en högskoleutbildning i pop- och rockmusik.

Själva utbildningen i sig har vi moderater inget emot men några kommunala skattepengar är vi inte beredda att satsa. Vi kan inte ständigt gå in i nya projekt med kommunala skattemedel om vi samtidigt ska bli trovärdiga i satsningar på kärn-verksamheter som skola och omsorg.

ULLA OLSSON

Ulla Olsson är moderat oppositionsråd i Borlänge kommun

Mer läsning

Annons