Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreomsorgen en av de viktigaste valfrågorna

/

Annons

Äldreomsorgen är en prioriterad fråga hos de politiska partierna i Borlänge - och enligt tidningens läsare den kanske viktigaste valfrågan.

Att det behövs förbättringar kan Monica Björk skriva under på. Hon har som anhörig engagerat sig i äldrefrågan - och menar att det absolut viktigaste är mer personal.

- Jag önskar att personalen skulle ha mer tid med de äldre. Olika kategorier vistas också på avdelningen och behöver olika stimulans. Det är svårt.

En annan anhörig säger att personal inte hinner sitta med de äldre för en pratstund. Att det är jobbigt att se sin förälder nedslagen, bedrövad och höra att denne bara ligger och tittar i taket.

Åke Levander, ordförande i kommunals sektion vid Borlänge kommun, instämmer i att det behövs mer resurser till äldreomsorgen.

- Det har blivit mer slimmat ute i organisationen. Arbetssituationen är tuffare. På många ställen är det bra, på många ställen är det inte bra. Grundproblematiken ligger i att det behöver skjutas till mer resurser.

Monica Björk menar att personalen gör så gott de kan:

- Men de finner inte allt när de är så få.

Hon tror inte att alla politiker är medvetna om situationen:

- Jag tror inte att de anser att det är viktigt med oss gamla. Tycker man att det är viktigt, så skicka dit mer personal. Det finns otroliga behov och det är lätt att det blir fel på olika saker, som medicinering.

En annan anhörig, med närstående i äldreomsorgen, menar att verksamheten är bra, men att det krävs fler händer. Hon tror inte att politikerna är medvetna om situationen.

- Blir det inte mer personal borde politikerna själva gå dit och jobba.

En annan problematik har också dykt upp på senare tid.

- Kommunen får lov att beordra ut personal. I år har det varit väldigt kännbart. Personal får gå ut på sin fritid och jobba. En bidragande orsak kan vara 75-dagarsregeln, menar Kommunals ordförande Åke Levander.

En deltidsarbetslös kan stämpla på deltid i högst 75 dagar. När dagarna är slut är alternativen att säga upp sig från deltidsjobbet och stämpla på heltid, eller att arbeta deltid utan a-kassa.

- Många timanställda har inte råd att tacka ja till jobb och något ströskift, så då blir det utbeordringar och en negativ spiral. Människor blir egentligen hindrade från att jobba, menar Åke Levander.

Kommunal arbetar med ett mönsterarbetsplats-koncept. Något Åke Levander kan betyda mycket positivt på sikt. Modellen bygger på ökat inflytande och lärande för de anställda. Genom tio punkter ska arbetsplatsen bli en mönsterarbetsplats.

- Men det måste också till mer pengar.

Mer läsning

Annons