Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreboende krävs

Annons

Pensionärsorganisationerna, Leksandsbostäder, Skoglunds Bygg, HSB och byggnadsnämnden var några av dem som stod på inbjudningslistan till torsdagens diskussion om äldre och deras boende i framtidens Leksand.

På plats fanns även Claes Herlitz från Dalarnas forskningsråd. Han har gjort prognoser över länets åldrande befolkning inför de kommande 25 åren.

- Leksand har en större andel personer över 65 år än både länet och landet som helhet. Det krävs förutseende och långsiktig planering för att lösa deras boende och service i framtiden, sade han.

Claes Herlitz menar att det är de som är 85 år och äldre som står för de stora vårdkostnaderna. Enligt en av hans beräkningar kan denna åldersgrupp ha ökat med upp till 70 procent i Leksand år 2030. Då har alla fyrtiotalister nått denna höga ålder vilket kommer att sätta kommunen på hårda prov. Enligt studien är det inte heller otroligt att andelen unga som ska försörja de äldre i kommunen halverats fram tills dess.

- Den kraftiga ökningen av de som är äldre än 85 kommer mellan år 2020 och 2030. Fram till dess minskar faktiskt andelen riktigt gamla så det finns en liten frist för förberedelser.

Under diskussionen som sedan följde uttrycktes önskemål om att kommunens bostadsförsörjningsprogram som gick i graven för cirka tio år sedan skulle återskapas. En annan idé för att jobba mer strategiskt med frågan om framtidens bostäder för äldre var bildandet av en samverkansgrupp. Initiativet kom från pensionärsorganisationerna genom PRO:s Gunnar Lindberg.

- Vi måste gemensamt söka oss fram till lösningar. Jag ser framför mig att till exempel Leksandsbostäder, pensionärsföreningarna, samhällsbyggnadskontoret, socialnämnden med flera ingår i en sådan grupp, sade han.

Önskemålet om samverkansgruppen plockades upp av socialchefen Anders Ludvigson som lovade att ta upp frågan med kommunledningen. Under diskussionerna nämndes även behovet av att utveckla nya boendeformer som inte är lika kostsamma som dagens särskilda boenden. Claes Herlitz och Anders Ludvigson nämnde olika typer av seniorboenden och kooperativa gemensamhetsbostäder som alternativ.

- Vi planerar inte några fler särskilda boenden utan får snarare vara glada om de vi har kan vara kvar. Seniorboenden och kooperativ har inte diskuterats så ingående än men kan säkert bli viktiga alternativ, var även socialnämndens Birgitta Petterssons åsikt.

JOHANNA ÅFREDS

Mer läsning

Annons