Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre väljer bort Täppan

Annons

Jan Burell anser att Hedemorabostäder har ett bra äldreboende till ett rimligt pris att erbjuda.

Men många gamla väljer att bo kvar hemma eftersom det inte är någon skillnad när det gäller den nattliga tillsynen, en trygghet som många äldre eftersöker.

- Vi marknadsför lägenheterna och talar om att vi kan erbjuda en speciell boendemiljö, men trygghetsdelen kan vi inte svara för, säger han.

När det gäller frågan om nattlig tillsyn hamnar bollen hos vård- och omsorgsförvaltningen.

- Vi har nattpatrullen inom hemtjänsten som kan besöka gamla nattetid och hjälpa till med medicinering och andra behov, säger vård- och omsorgsförvaltningens chef Anna-Stina Fors Sjödin.

Men en åldring som funderar på att flytta till ett så kallat ordinärt boende, typ Täppan, erbjuds inte nattlig tillsyn via nattpatrullen per automatik. Varje ärende genomgår en individuell behovsbedömning.

Vård- och omsorgsförvaltningen avgör alltså i varje enskilt ärende om det finns särskilda behov att få nattlig tillsyn.

- Att bo hemma på äldre dagar är säkert de flestas dröm. Men att bo kvar hemma till vilket pris som helst kan bli som att stå på ena skidan i utförsåkning för länge och inte byta fot i tid. Det är när de egna sysslorna blir övermäktiga, krafterna tryter och vardagen blir ofrivilligt ensam, säger Jan Burell.

Burell menar att man bör kunna begära att kommunen och Landstinget medverkar till att alternativa boendeformer finns till hands.

- Täppan är ett bra exempel, huset är byggt för att kunna vara ett servicehus med gemensamt samlingsrum. Med andra ord är det inte mer marknadsföring som behövs utan snarare en utveckling av boendeformen i Täppan tillsammans med personal inom omsorgen, säger han.

Förra året administrerade vård- och omsorgsförvaltningen 289 ärenden rörande ordinärt boende med hemtjänst till en bruttokostnad av 112 540 kronor. Bokslutet för 290 platser inom särskilt boende, med ständig nattpersonal, visar år 2001 en bruttokostnad på 331 028 kronor.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons