Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre som svälter

Annons

Vem har det yttersta ansvaret och rätta kunskaper för att de äldre ska få tillräckligt med näring?

En rad studier har visat att sjuka och svaga äldre är undernärda.

Sjukdomar, tugg och sväljsvårigheter, mediciner, och ensamhet är några av orsakerna. Därför är det viktigt att personalen inom kommunal äldreomsorg får utbildning om ätproblem och näringsbehandling. Det behövs rutiner både i äldreboenden och för dem som bor hemma och har hemtjänsten så att man fångar upp när det är problem kring ätandet och maten.

Undernäring hänger ihop med kronisk sjukdom och ökar risken för komplikationer och återfall i sjukdom. Många brukare behöver hjälp med att få i sig tillräckligt mycket energi och näring för att må bra.

Efter att i ett helt liv ha kämpat för att hålla ner vikten måste äldre människor lära om och inse att en ask chokladpraliner måhända inte är hälsokost, men ett bra, gott och bekvämt energitillskott.

Det finns även många gamla som sitter vid middagsbordet med en prinskorv och litet plastmos. Det är en kost som helt enkelt inte är människovärdig. Därför är det viktigt att kommunen ser till att en dietist utbildar personalen om näring och kost när det gäller våra äldre.

KATARINA GUSTAVSSON (KD

Mer läsning

Annons