Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre har fostrats till att vara lojala

Annons

- Vi har en stor grupp äldre medlemmar som är lojala och kämpar i det längsta. Men när man sedan blir sjuk så leder det ofta till en långtidssjukskrivning.

Ann-Marie Lindström, ordförande för tjänstemannafacket SKTF:s avdelning i Ludvika kommun, menar att mycket kan göras för att förbättra arbetsmiljön.

- Det förebyggande arbetet är oerhört viktigt och att som arbetsledare vara lyhörd för när personalen inte mår bra. Men det är inte lätt då arbetsgrupperna ofta är stora.

Ann-Marie Lindström är övertygad om att det på alla kommunala förvaltningar görs vad som är möjligt för att komma till rätta med sjukfrånvaron.

- Ett problem vid långa sjukskrivningar kan vara att hitta lämpliga ersättningsjobb. Det är kanske inte så lämpligt för den som slitit ut sig i vården att få ett stillasittande arbete inom administrationen.

Vilket ansvar har facket för att minska de långa sjukskrivningarna?

- Vi ska jobba för en dräglig arbetsmiljö.

- Något som är väldigt viktigt är att de anställda känner delaktighet. Trivseln blir större då än om man ständigt serveras saker och ting.

Håller facket kontakt med medlemmar som är borta länge?

- Vi är lyckligt förskonade på så sätt att det inte är så många medlemmar som är drabbade. Vi är en liten facklig avdelning som inte har så stora resurser men medlemmarna vet var vi finns om de vill ha hjälp med rehabiliteringsmöten och liknande.

SKTF:s avdelning 074 har 430 medlemmar. Förutom medlemmar som är anställda hos kommunen har avdelningen också medlemmar vid Ludvikahem, gymnasieskolan VBU och Ludvika församling.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons