Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre får välja vård och hemtjänst

Annons

Regeringen vill i högt tempo öppna kommunala socialtjänster för privata aktörer. Men ledningen för fackförbundet Kommunal slår bakut.

Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (kd) presenterade på onsdagen direktiv och utredare för regeringens mål att reformera hemtjänst, äldre- och handikappvård redan från den 1 januari 2008.

Partikollegan och kommunalrådet i Jönköping Acko Ankarberg Johansson ska till dess leverera ett förslag till valfrihetsreform där upphandlingsregler, nya sätt att mäta kvalitet och stimulansåtgärder för små företag ska presenteras.

Argumenten för reformen går ut på att det går att välja på så många andra områden, exempelvis inom barnomsorgen.

Genom reformen ska äldre exempelvis kunna välja hemtjänst från ett företag med enbart fem anställda som roterar i det egna hemmet, jämfört med ett som har 35 anställda, sade Larsson. Utlandsfödda kan välja vårdgivare som talar det egna modersmålet i stället för svenska när "demensen börjar sätta in".

Det ska fortsatt vara valfritt för enskilda kommuner om de vill införa förändringarna, men regeringen vill se en lag som tvingar kommunerna att informera om alternativen. 300 miljoner kronor i stimulanspengar har anslagits från 2008.

Utredare Ankarberg Johansson är entusiastisk och ser också förändringen som en viktig jämställdhetsreform.

Men Kommunals ordförande Ylva Thörn ser stora faror. Kommunal äldreomsorg är redan utsatt för stora påfrestningar, inte minst genom en växande äldre befolkning. I stället för att låta en ensamutredare snabbutreda en sådan förändring vill Thörn se en mer djuplodande parlamentarisk motsvarighet.

TT

Mer läsning

Annons