Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åldrande fullmäktige

Annons

KAN DU TÄNKA DIG ATT BLI KOMMUNPOLITIKER

I Borlänges kommunfullmäktige finns bara två politiker under 30 år. Bristen på unga politiker påverkar besluten och är på sikt ett hot mot demokratin. Inför nästa val försöker partierna locka fler unga, men intresset är lågt.

En majoritet av ledamöterna i kommunfullmäktige är äldre än 50 år. Av fullmäktiges 61 ledamöter är nästan hälften, 28 stycken, äldre än 60 år.

Problemet är inte unikt för Borlänge, var femte kommun i landet saknar helt ledamöter under 30 år enligt en undersökning som nyligen genomförts.
Socialdemokraterna partigrupp har en hög medelålder och saknar helt representanter under 30 år.

Kenneth Persson, s-ordförande, tror att ledamöternas ålder påverkar vilka frågor som lyfts fram.

– Jag tror att absolut att det här påverkar besluten. Det blir en tyngdpunkt mot vård och omsorg, säger Kenneth Persson.

- Förmodligen ligger det största intresset på de frågor som är närmast. Barnomsorg och skola skulle få ett större utrymme med fler unga politiker, säger Kenneth Persson.

Problemet har funnits i minst 20 år, krisen för politiken är en kris för partierna menar statsvetaren Erik Amnå som forskat i ungas politiska engagemang.

– De unga och inte minst de fattiga unga kommer att känna politiken som något avlägset, säger Erik Amnå.
Under nästa år ska flera satsningar på att locka fram unga politiker genomföras lokalt.

– Vi måste ändra på det här inför nästa mandatperiod, utan att vi rensar ut de äldre, säger Kenneth Persson.
Problemet ser i stort sett lika ut föra alla partier. Moderaterna försöker överlåta större ansvar på ungdomar som är på väg in i politiken.

– Vi försöker att ge ungdomarna uppdrag, man ska inte behöva vänta i tio år på att bli ledamot, säger Per Sixtensson (m), vice ordförande i kommunfullmäktige.
Intresset för partipolitik är dock lågt. Enligt Erik Amnå kommer bristen på engagemang av att det inte finns inte plats för politiken i unga människors liv.

– Unga i dag lägger mycket tid på att forma sina egna liv. De har inte tolerans för att underordna sig. Det är också svårt att göra sig gällande mot de äldre i partierna som har samlat på sig mycket makt.


CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons