Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åldrande fullmäktige

Annons

En majoritet av ledamöterna i kommunfullmäktige är äldre än 50 år. Av de 61 ledamöter är 23 stycken äldre än 60 år, bara två är yngre än 30.

Problemet är inte unikt för Borlänge, var femte kommun i landet saknar helt ledamöter under 30 år enligt en undersökning som nyligen genomförts.

Socialdemokraternas partigrupp har en hög medelålder och saknar helt representanter under 30 år.

Kenneth Persson, s-ordförande, tror att ledamöternas ålder påverkar vilka frågor som lyfts fram.

- Jag tror absolut att det här påverkar besluten. Det blir en tyngdpunkt mot vård och omsorg, säger Kenneth Persson.

- Förmodligen ligger det största intresset på de frågor som är närmast. Barnomsorg och skola skulle få ett större utrymme med fler unga politiker, säger Kenneth Persson.

Problemet har funnits i minst 20 år, krisen för politiken är en kris för partierna menar statsvetaren Erik Amnå som forskat i ungas politiska engagemang.

- De unga och inte minst de fattiga unga kommer att känna politiken som något avlägset, säger Erik Amnå.

Under nästa år ska flera satsningar på att locka fram unga politiker genomföras lokalt.

- Vi måste ändra på det här inför nästa mandatperiod, utan att vi rensar ut de äldre, säger Kenneth Persson.

Problemet ser i stort sett lika ut föra alla partier. Moderaterna försöker överlåta större ansvar på ungdomar som är på väg in i politiken.

- Vi försöker att ge ungdomarna uppdrag, man ska inte behöva vänta i tio år på att bli ledamot, säger Per Sixtensson (m), vice ordförande i kommunfullmäktige.

Intresset för partipolitik är dock lågt. Enligt Erik Amnå kommer bristen på engagemang av att det inte finns plats för politiken i unga människors liv.

- Unga i dag lägger mycket tid på att forma sina egna liv. De har inte tolerans för att underordna sig. Det är också svårt att göra sig gällande mot de äldre i partierna som har samlat på sig mycket makt.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons