Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ålderdomshem igen

Annons

Soff- dumpare

Under hela vintern har det legat en hörnsoffa i tre delar vid sidan av Gammelvägen mellan Norslund och Hälsingberg, ett hundratal meter söder om korsningen med Svärdsjövägen. För att få dit denna möbel måste förövaren ha haft endera en släpvagn eller en rymlig paketbil. Man frågar sig då varför det inte vore lika enkelt att köra till Varggården med skräpet där man helt gratis kan göra sig av med det? Jag skulle vilja fråga den som dumpat soffdelarna i skogen hur han har tänkt sig att de ska försvinna? Tror han att de försvinner av sig själva eller menar han att någon annan ska städa upp efter honom?

Den som låg fattigvården till last saknade rösträtt fram till 1945. Barnbidrag infördes 1937 och var inkomstprövat. 1948 kom det allmänna barnbidraget för alla under 16 år. Först 1948 blev den allmänna pensionen så stor att varje pensionär kunde betala sin mat, bostad och andra utgifter. 1956 ändrades namnet fattighetslagen till lag om socialhjälp.

Namnet ålderdomshem hade under 30- och 40-talen inte så gott anseende. Men var det så dåligt? Många gamla kom att träffa människor som varit deras ungdomskamrater. Man fick vård och omsorg. Nu sitter många i sina hem eller lägenheter och ser hemtjänsten komma med en matlåda. Ensamheten blir svår. Svårast då för dem som saknar nära anhöriga eller nära vänner. Att bristen på personal blir märkbar visar sig ofta. Att ha remiss från läkare till en sjukgymnast hjälper inte. Ibland undrar man om det dragits en gräns vid en viss ålder? När krämpor och sjukdomar smyger sig på kan vardagen och även natten bli tung. Det är viktigt att vi/de som har ben som fungerar, söker upp gamla och sjuka för att ge tröst och hjälp.

JAN-ERIK TALLBERG

Mer läsning

Annons