Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Albins 100-årsdag firas

Annons

"Tag med ditt Hagströmsinstrument och bidrag till underhållningen" manar nu kommunen inför festen på Porfyrmuséet på onsdag kväll.

Förutom musik utlovas kaffe och tårta, så länge den räcker och alldeles gratis är festen.

Det är alltså 100 år sedan den lille gossen Albin föddes.

Redan tidigt väcktes intresset för att spela dragspel och efter mycket sparslit kunde han som 13-åring köpa sitt första egna dragspel.

När han var 16 år köpte han två dragspel från Tyskland. Det ena såldes, det andra spelade han ihop mera pengar med.

Det blev flera tyska dragspel som förmedlades till svenska ägare och 1925 registrerades firman Albin Hagström. Nu började han köpa italienska dragspel.

1928 reste han för första gången utomlands i affärer. Resan gick till Tyskland och Italien och Albin började så småningom så smått att fundera på att tillverka dragspel i Sverige.

1932 tillkännagavs att Albin skulle börja göra dragspel vid en egen fabrik i Älvdalen.

Med hjälp av Albins finurlighet och två italienska dragspelsbyggare såg snart det första dagens ljus. Det hette Exelent.

Fabriken byggde ut, produktionen ökade, fler och fler anställdes. 1943 startades montering även i Falun, en montering som sedemera blev regelrätt tillverkning för att avlasta Älvdalsfabriken.

Nu öppnades butiker på löpande band. I Stockholm, Göteborg och även i Oslo. Som mest hade man 52 musikaffärer i Sverige. Och Hagströms dragspelskurser blev föregångarna för dagens Musikskola.

En fabrik kom också igång i USA och som mest tillverkades hela 15 000 dragspel per år.

1952 dog Albin Hagström, bara 47 år gammal. Men företaget drevs vidare av sonen Karl-Erik Hagström som så småningom tog över.

När popvågen så småningom kom började Hagströms tillverka gitarrer, som exporterades över hela världen. Också förstärkare, sånganläggningar och annat hann man med att tillverka.

1968 gjordes det sista dragspelet i Älvdalen. 1983 gjordes den sista Hagströmsgitarren. Sammanlagt 125 000 gitarrer hade då gjorts med namnet Hagström.

Under de år som gått sedan nedläggningen av fabriken har intresset vuxit oerhört mycket för Hagströms instrument, främst gitarrerna. Och för bara en månad sedan kunde vi berätta att ett amerikanskt företag nu startar nytillverkning av Hagströmgitarrer både i Kina, Canada och USA. Flera av det amerikanska företagets representanter som var i Älvdalen för att presentera nyheten gav ett litet hopp om att nytillverkningen också ska kunna ge någon verksamhet i Älvdalen i framtiden.

Det var Hagströms historia i ett nötskal. Den skulle kunna göras hur lång som helst med tanke på alla böcker, filmer, uppsatser och hemsidor som skapats om just Hagströms instrument. Men just nu ska Albin Hagströms födelsedag firas på onsdag kväll i Hagströmsmuséet i Älvdalen.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons