Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alarmerande sockervanor

Annons

Tillsammans har de arbetat fram en utställning om kosten och framförallt sockret som vi får i oss, varje dag och alltför ofta utan att riktigt veta om det. På måndagen fanns de på plats i Lorensbergas matsal, där utställningen just nu får elevernas uppmärksamhet.

Här finns exempelvis de båda tallrikarna med samma kaloriantal.

Till vänster chips, chokladbollar, röda sega bilar och annat godis. Spagetti med sås och sallad fyller tallriken till höger, det ser både mer och aptitligare ut. Som mellanmål är förstås det senare att föredra, både ur mättnads- och näringssynpunkt.

Emil Hammar och Peter Björkman stannar upp och funderar på väg ut från matsalen.

- Vi äter väl lite godis, men inte så mycket. Det ser inte så gott ut det där, konstaterar de båda med en blick på chips- och godisportionen.

Utställningen visar hur många sockerbitar olika livsmedel innehåller. Det är inte det tydliga sockret som vi äter mest av - det dolda står har betydligt större del i vårt intag.

- Ett kilo O`boy innehåller 265 sockerbitar, till exempel, avslöjar Monica.

Färdig kräm, fruktsoppor eller fruktyoughurt till mellanmål, sockertrinda flingor i sötade fruktyoughurtar till frukost... Våra kostvanor har ändrats på bara några år.

- Tidigare kunde man inte tänka sig att äta annat än vanlig, osötad fil till Start, som är väldigt sött. Jag har fortfarande svårt att tänka mig kombinationen, säger Monika Ahrås.

- Medan det inte är konstigt för ungdomarna i dag att blanda söta flingor med fruktyoughurt...

Sjukdomar som från början var bristtillstånd börjar komma tillbaka bland barn och ungdomar, inte på grund av undernäring utan fel näringsintag.

- Skörbjugg kommer tillbaka, många äter inte grönsaker eller frukt, förklarar Gunilla Lidén.

- Och benskörheten ökar, inte bland äldre utan bland unga och barn har man upptäckt.

Dessutom kommer rapporter om att ungdomar får åldersdiabetes.

- Det finns bland annat en rapport i läkartidningen, säger Gunilla och visar ett utdrag ur artikeln, publicerad i Diabetolognytt. Här konstateras att colaautomater i skolorna bäddar för diabetes typ 2 hos ungdomar. Sjukdomen har ett nära samband med fetma och den som drabbas kan utveckla komplikationer redan i 30-årsåldern. Komplikatioer som synproblem på grund av blödningar i ögats blodkärl, cirkulationsrubbbningar i ben och fötter med följdsjukdomar och njurproblem.

Coca-cola dominerar den svenska läskedrycksmarknaden enligt rapporten, som också avslöjar att företagets svenska vd nyligen förkunnade att strategin nu är att lära människor dricka läsken till frukost.

Gunilla och Monika är kritiska till det utbud som skolkafeterior erbjuder.

- Det handlar om vad vi vuxna säger, om vi tycker att det är

ok med socker i det mesta, med läsk och sötsaker, vilka signaler vi ger...

De vill inte predika för fanatism, men sötsakerna och kaffebrödet hör inte hemma i näringsintaget varje dag.

- Lär dig skilja på vardag och fest, citerar Gunilla ett av utställningsplakaten.

- I Sverige äter vi motsvarande 40 sockerbitar om dagen, medan kroppen klarar att ta hand om 7, säger Monika.

- Frukost och mellanmål bör ha mjölk och smörgås som bas, det försöker vi föra fram. Inte krämer och nyponsoppa, som är mycket vanligare nu.

Mer läsning

Annons