Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

al-Sadr dämpar strider

Annons

I tre dagar har amerikansk militär bekämpat den shiamuslimska Mahdimilisen i staden al-Diwaniyya söder om Bagdad. Amerikanskt flyg har angripit ställningar från vilka milisen skjuter pansarbrytande raketer.

Under de åtta veckor som USA har genomfört en brutal offensiv mot motståndet i Bagdadområdet har shiamilis legat lågt för att låta amerikanerna slå ned väpnade sunnigrupper. al-Diwaniyya är den första plats där shiamilis gör rejält motstånd.

På den tredje dagen, söndagen, riktade Mahdimilisens ledare Muqtada al-Sadr ett budskap till de stridande: Sluta att slåss, amerikanerna har lockat er i en fälla!

al-Sadr, allmänt betraktad som en kommande stark kraft i det shiadominerade Irak som skymtar efter USA:s utmarsch, har noggrant hållit sig gömd under den amerikanska offensiven för att inte gripas. För att locka fram honom påstår amerikanerna högljutt att han har flytt till Iran.

Söndagens meddelande från Muqtada var skrivet i Najaf.

I stället bör hans trogna marschera till de heliga platserna Najaf och Karbala för att demonstrera mot den amerikanska närvaron på måndagen, fyraårsdagen av USA:s invasion, sade al-Sadr. Redan på söndagen sågs en ström av shiamuslimer på väg mot demonstrationerna.

Varje dag sker stora våldsdåd, trots den avsevärda amerikanska ansträngningen för att kväsa upproret. De senaste dagarna har bilbomber hittats i Bagdadområdet, och i sunnitriangeln väster om huvudstaden exploderar bilar med klorgasbehållare.

Talesmannen för amerikanerna i Irak, general William Caldwell, påstod på söndagen att dödandet har minskat med 60 procent den senaste veckan.

Även den irakiske generalen Qassim al-Musawi, som samarbetar med amerikanerna, hävdade att färre lik efter mördade påträffas om morgnarna numera.

Dessa påståenden har inte stöd i trovärdig statistik.

Söndagsmorgonen, för Bagdads lilla kristna minoriteten påskdagen, skakades av stora explosioner. Fyra amerikaner dödades.

Tusen besökare trängde sig samman i den kaldeiska Josefskyrkan. Innan de fick gå in visiterades de. Väl därinne fann de sin präst Louis al-Shabi i samspråk med Ammar al-Hakim, son till Abdulaziz al-Hakim som är en mäktig shiamuslimsk ledare för en politisk rörelse och en milis.

TT

Mer läsning

Annons