Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Al-Qaida bakom bombvåg i Alger

Annons

En al-Qaida-grupp säger sig ha utfört den bombvåg i Alger som på onsdagen krävde ett 30-tal liv. Sveriges ambassadör ser ett terrormönster à la Irak växa fram i Algeriet.

Ett 20-tal svenskar bor i Algeriets huvudstad, men flera är ute ur landet just nu och ingen verkar ha drabbats av onsdagens bomber.

Algeriet har aldrig riktigt återhämtat sig från 90-talets inbördeskrig, men ambassadör Helena Nilsson Lannegren anser att bombningarna på sistone har fått en ny karaktär.

TT: Påminner det om terrorn i Bagdad?

Det var mitt på dagen som flera explosioner skakade dels centrala Alger, dels Bab Ezzouar vid vägen mot flygplatsen i huvudstadens östra delar. Enligt myndighetsuppgifter på kvällen var det bilburna självmordsbombare som slog till.

I ett telefonsamtal till mediebolaget al-Jazira tog "al-Qaidas organisation för länderna i det arabiska Maghreb" på sig bombvågen. Gruppen, en kvarleva från 90-talets krig, hette tidigare Salafistgruppen för predikan och kamp (GSPC), men ska nu efter att ha fått godkännande av Usama bin Ladin ingå i terrornätverket al-Qaida.

Med hänvisning till sjukhuskällor rapporterade Reuters att minst 30 liv krävts i explosionerna. Tiotals människor skadades och de materiella skadorna blev också stora.

Bomben i centrum verkar ha varit störst. Den slog också ett bokstavligt hål i den stapplande algeriska demokratin i och med att laddningen slet av delar av fasaden till ett sex våningar högt regeringshögkvarter.

I byggnaden har bland andra premiärminister Abdelaziz Belkhadem haft sitt kontor. Han undkom oskadd och fördömde attentatet som en "brottslig och ynklig handling".

Ytterligare laddningar rapporterades i staden under dagen. Helena Nilsson Lannegren sade att trafiken dirigerats om utanför Sveriges ambassad sedan två bilbomber hittats cirka 500 meter därifrån. Båda laddningarna kunde desarmeras.

Beskickningens personal _ varav tre svenskar _ fick därefter order att inte lämna ambassadområdet.

TT

Mer läsning

Annons