Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akuttandvården ökar

Annons

Det är alltså en kraftig ökning för Folktandvården av antalet akutbesök, runt 10 procent.

- Det är klart det är ett bekymmer. Särskilt för den enskilde som får större problem och dyra åtgärder. Men också för vården, som får svårare att planera verksamheten när antalet akuta besök ökar, säger Carin Runeson, tandvårdsstyrelsens ordförande.

Enligt tandvårdschef Conny Konradsson beror ökningen sannolikt på att färre har regelbundna tandvårdsvanor. Man går inte i lika stor utsträckning till tand-läkaren för undersökning och förebyggande, utan väntar till problemen blir akuta.

- Jag tror att det för vissa är en kostnadsfråga, för andra en tillgänglighetsfråga. Vi har ju som bekant haft problem med tillgänglighet, eftersom vi saknar många tandläkare, säger Konradsson.

Erik Uhrbom tror att tandläkarbristen är en stor bidragande orsak till den ökande akuttandvården.

- För att lösa det problem vi har nu behövs fler tandläkare. På sikt behövs fler tandhygienister för det förebyggande jobbet.

Bristen på tandläkare innebar i fjol ett tapp på 5 700 läkartimmar för vuxentandvården, och lika mycket för barntandvården.

- För barntandvården märks inte det lika mycket. Där är tandhälsan så god att det mest handlar om förebyggande tandvård, och det sköter tandhygienisterna. Då märks det mycket mer på vuxentandvården, säger Konradsson.

Vid årsskiftet höjde folktandvården flera av sina taxor. Detta för att kunna höja tandläkarlönerna och därmed klara rekryteringen.

- Äntligen har man begripit att man faktiskt måste göra något, säger Uhrbom.

Det ser också genast ljusare ut.

- Telefonerna är inte döda längre, det har blivit ett nytt intresse av att jobba i Dalarna, säger Konradsson.

- Vi har nu en ingångslön på

25 500 kronor i månaden för tandläkarna vilket är medel i Sverige. Vi har ett par tandläkare på väg hit, så jag ser ett ljus i tunneln, säger Runeson.

Men är inte risken då stor att folk inte går till tandläkaren för att det är för dyrt?

- Jo, den risken finns förstås. Men det finns ingen vits med att ha låg taxa om det inte finns någon tandläkare att gå till. Så vi har valt det näst sämsta, vilket kan betyda att en del tyvärr inte anser sig ha råd även om det finns ett socialt skyddsnät. Men det ligger också en stolthet i att inte begära socialhjälp, säger Uhrbom.

Han ser abonnemangstandvård som en lösning.

- Det får inte vara för dyrt när man lämnar den fria barn- och ungdomstandvården. Då kan lösningen vara en abonnemangstandvård som staten går in och subventionerar, säger Uhrbom.

Carin Runeson håller med.

- Det är jätteviktigt att motivera våra unga vuxna att fortsätta att gå till tandläkaren så man inte tappar allt det goda man byggt upp. Det räcker med ett litet glapp för att det ska bli problem, säger Runeson.

För barn- och ungdomstandvården håller verkligen ställningarna i Dalarna.

- Tandhälsan bland våra barn och ungdomar är bland den bästa i hela landet, säger Konradsson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons