Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akuten tar aldrig semester

Annons

Mycket att göra blir ännu mer för personalen på akuten.

Traumalarm har högsta prioritet. Nu måste personalen snabbt göra i ordning det traumarum som finns direkt vid ambulansintaget. Personalen får veta av ambulansen att en person i hög fart kört in i ett betongfundament med sin bil. Bilen är totalt demolerad.

När den svårt skadade personen anländer är traumarummet fullt av människor. Här finns en kirurgläkare, en ortopedläkare, en narkosläkare, en narkossköterska, en sköterska från akuten, en undersköterska från akuten, och två från ambulansen.

Röntgenläkare, intensivvårdsavdelningen och centraloperation har fått larm om vad som är på gång.

Alla inblandade har en manual att gå efter. Vid en allvarlig trafikolycka eller fallskada kan det vara många livshotande inre skador som man snabbt måste få reda på. Det gäller ofta livet.

- En gång hade vi sex olika traumalarm på en timme. Jag trodde inte det var sant, berättar Susanne Rönnbäck, sjuksköterska på akutens medicinsida.

Lasarettsakuten i Falun sover aldrig. Tar aldrig semster. Tvärt om är det så att när de flesta av oss andra har semster och är lediga, på sommaren, storhelger och på helgnätterna, det är då det är som mest att göra på akuten.

Tidningen följde arbetet på akuten från lördagskvällen till söndag morgon klockan fyra.

En ganska vanlig lördagnatt på akuten skulle det visa sig.

De flesta undersköterskor och sjuksköterskor har kommit klockan nio på kvällen och jobbar till sju på morgonen. Det blev alltså full fart från början.

Vid halv ett-tiden har det lugnat sig något. Det droppar fortfarande in patienter med jämna mellanrum. En del kommer med ambulansen. Andra ringer på utanför entrén.

Men personalen har kunnat arbetat i kapp.

- Nu är vi utan patient på medicinsidan. Det är inte vanligt, säger Susanne.

Det går bara tio minuter. Sedan droppar medicinpatienterna in igen. Bland annat en person som stoppat i sig en massa tabletter, något som sätter fart på en stor del av akutens personal.

- Det är rätt vanligt under helger, speciellt storhelger, att vi får in personer som tagit tabletter eller druckit för mycket, berättar Susanne.

Under natten har det också varit flera patienter som kommit in på grund av yrsel.

- Det är en vanlig åkomma. Ofta är det på grund av ont i bröstet, kanske någon som haft hjärtinfarkt tidigare och nu fått hjärt-svikt. Eller stroke, alltså en propp eller blödning i hjärnan.

Lena Jönsson jobbar som sjuksköterska på kirurgsidan. Hon har bland annat fått in en man som man misstänkte hade bråck på stora kroppspulsådern. Men röntgen visade att det var vätska i lungorna. Mannen fick flytta över till medicinsidan.

- Vi har haft en hel del med buksmärtor i natt. Det har också varit varit en del sårskador som behöver sys. Är det skador i ansiktet sys det på öron-näsa-hals-kliniken. Annars syr ortopeden eller kirurgen här på akuten.

Det har också kommit in en hel del barn. Några med hög feber, ett par med magont.

Ett ambulansteam från Borlänge kommer in med en person som varit ute på festivalen. Där har det varit en hel del att göra. Ambulanspersonalen har fått ta hand om flera som har svimmat framför scenen.

Från dess att Lena gick på skiftet klockan nio på kvällen till klockan fyra på morgonen har det kommit in 30 patienter.

En natt på akuten är smärta och tårar. Glädje över att ha blivit av med smärtor. Skäll för att man fått vänta för länge, tacksamhet för att få hjälp.

- Visst kan det vara tufft och körigt jobb många gånger. Men jag trivs verkligen. Det händer hela tiden något, och när man går till jobbet vet man aldrig vad som väntar. Jag tycker också om att jobba både natt och dag. Jag trivs med det. Vi jobbar ju med önskeschema, där man själv får önska när man vill jobba. Det tycker jag har fungerat väldigt bra, säger Lena.

Precis när vi är på väg att lämna akuten kommer ambulansen från Borlänge in med en patient som blivit hämtad på en ö ute i Runn med hjälp av räddningstjänstens båt.

Vi får senare höra att vid femtiden på morgonen gick ett nytt traumalarm. Den här gången fick hela traumateamet ta hand om en person som råkat ut för en mopedolycka.

Vad som helst kan hända. Ute har det hunnit bli ljust. Men än återstår det några timmar innan nattpersonalen på akuten får gå hem och lägga sig.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons