Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akuten byggs ut

Annons

Under två heldagar har samtliga verksamhetschefer från sjukvården i Falun träffats för att diskutera akuten, jouren och tillgänglighet.

Så nu kommer det att hända saker, enligt Petersson:

- Det var en väldig entusiasm vid mötet. Redan har arbetsgrupper fått i uppdrag att ta fram konkreta förslag för att lösa problemen som rör akuten. Verksamhetscheferna ska också jobba vidare med tillgängligheten, berättar Petersson.

När akutmottagningen i Falun byggdes 1993 var den dimensionerad för 28 000 patienter per år. Antalet årsbesökare har därefter ökat till 43 000, det vill säga en ökning med mer än 50 procent.

- Vi måste bygga ut akuten, det finns inget annat. Jag hoppas att vi redan i år kan få ett sådant beslut, säger Petersson.

Sedan gäller det bemanningen. På senare tid har det funnits en frivillig springjour vid sidan av de vanliga akutlinjerna. Men springjouren har bara fungerat några kvällar i veckan.

- Vi kommer att hamna där, att vi måste inrätta ytterligare en jourlinje. En tanke jag har är att det ska vara en jourlinje som kan fungera som en brygga mellan akuten och primärvårdsjouren.

På sikt är det nämligen tänkt att gränserna mellan akuten och primärvårdsjouren ska suddas ut, åtminstone för patienterna.

- Patienten ska komma till ett och samma ställe, och därifrån slussas vidare till rätt ställe. Patienten ska inte själv behöva sätta diagnos på sig för att avgöra vart man ska gå. En viktig del av sjukvården är just att ställa diagnoser, säger Petersson.

Men här är man inte ännu.

- Men rent generellt måste vi få fler läkare som jobbar jourtid och som jobbar med akutpatienter dagtid. Det är mycket en kulturfråga. Vi måste lägga mer jourtyngd på våra yngre läkare. Jag kan tänka mig att underläkare under en viss tid endast har sitt schema förlagt till akuten. Det kan också bli aktuellt med jour för de verksamheter som i dag är jourbefriade. Men detta är förstås en kontroversiell fråga, eftersom många valt jourbefriade specialiteter just av den anledningen att man vill slippa jourer, säger Petersson.

En annan fråga som man ska jobba med att få till en patientansvarig läkare även på akuten, en läkare som är ansvarig för informationen som rör en patient. Något som inte fungerar alla gånger i dag.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons