Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut vård av arbetsmiljön

Annons

Sjukfrånvaron ökar. Samtidigt har landstinget personalbrist och det råder konkurrens om vårdpersonal i hela landet.

Det går inte ihop.

I fjol betalade landstinget närmare 40 miljoner kronor i rena sjuklönekostnader.

För två år sedan hade landstinget 537 personer sjukskrivna i mer än 28 dagar. Nu vid årsskiftet hade den siffran stigit till 714.

- Kunde man få tillbaka en tredjedel av de sjukskrivna sjuksköterskorna skulle det motsvara en hel terminskull från sjuksköterskeutbildningen, det vill säga 45 sköterskor, säger Björn Wanjura.

Bara som ett exempel.

En mycket oroande utveckling är att sjukskrivningarna ökar rejält i de yngre åldergrupperna.

- I åldersgruppen 31-40 år har sjukskrivningarna för sjuksköterskor fördubblats. När det gäller samma åldergrupp för undersköterskor har det skett en tredubbling, berättar Wanjura.

Landstinget har därför beslutat att försöka göra en kraftsamling runt arbetsmiljön.

- Det finns mycket kunskap om vad som skapar bra och dåliga arbetsplatser. Vi vet vilka brister som finns hos oss, liksom på många andra platser. Viktigt för en bra arbetsmiljö är tydligt ledarskap, att personalen kan påverka sin egen arbetssituation. Det här är inga nyheter, men hemskt svårt att driva så man får den effekt som önskas, säger Anders Paperin.

- De ekonomiska nedskärningarna är en starkt bidragande orsak till de ökade sjukskrivningarna. Personalen har mindre tid för fortbildning, mindre tid för att hämta andan. Vi behöver mer personal, säger Björn Wanjura.

Ett självständigt arbete med stort inflytande över sitt jobb är viktigt för arbetsmiljön. Distriktssköterskorna är ett sådant exempel.

- Trots högre medelålder än hos sjuksköterskorna totalt sett så har distriktssköterskorna väsentligt lägre sjukskrivningar än övriga sjuksköterskor, säger Wanjura.

Ett annat exempel som landstinget ska titta mer på är psykiatrins arbete med personal i riskzonen.

- Psykiatrin har gått in i ett tidigt skede med stöd till personal som håller på att slita ut sig. Det har lett till kortare sjukskrivningsperioder, säger Agneta Melander.

- Det är mycket viktigt att landstingets politiker nu verkligen visar att man menar allvar med att ta tag i arbetsmiljöfrågorna. En mycket viktig del är att det blir en balans mellan uppdrag och resurser. Man kan inte ha mål som man inte har resurser att nå, säger Anders Paperin.

Då kommer det också att krävas att en hel del pengar satsas på området.

- Landstinget har varken tid eller råd att inte satsa pengar på arbetsmiljön, säger Björn Wanjura.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons