Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut bostadsproblem för gymnasieungdomar

Annons

- Bostadspolitiken är en lika viktig valfråga som skola, vård och omsorg och vi vill föra fram den, säger Anki Dåderman, s-politiker.

På torsdagskvällen var Barbro Engman, ordförande i hyresgästernas riksförbund, inbjuden av socialdemokraterna, deras ungdomsförbund och ABF för att tala i Kulturhuset.

Hon väckte nya idéer och tankar hos åhörarna och i ABF:s lokaler diskuterar Anki Dåderman, Kerstin Forsberg, s, och Siw Grafström, s, vidare dagen efter.

Engman talade om närmiljön som en ofta bortglömd del av boendet. Det ska kännas att man kommer hem redan utanför huset, trädgården ska inte vara standardiserad med Ölandstok på varenda uteplats. Med enkla medel kan man omskapa miljön.

- Vi försöker påverka i styrelsen för Rättviksbostäder, så att de boende ska få mer inflytande, säger Anki Dåderman.

Men det är inte bara utanför bostaden som hyresgästerna ska kunna påverka. Barbro Engman anser att man själv ska kunna välja standard på inredning och därmed ha inflytande över hyran.

- Dessutom har tonåringar andra behov än pensionärer. Här i Rättvik behöver vi "mellanlägenheter" för äldre människor som jag själv, säger Siw Grafström.

- Det behövs när man måste flytta in till centrum, men ännu inte ska bo på servicehus, fortsätter hon.

Alla tre kände att de fick en kick och aha-upplevelse när Engman talade.

- Det var en bekräftelse på att vi tänker rätt i vårt arbete för att föra upp bostadsfrågan på dagordningen, säger Kerstin Forsberg.

Ett av de mer akuta problemen de ser i kommunen är var gymnasieeleverna ska bo. De linjer som har riksintag lockar många utan kontakter eller släktingar i området.

- Kommunpolitikerna måste vara med och skapa förutsättningar för att göra nybyggande ekonomiskt möjligt, till exempel genom att upplåta mark gratis eller i alla fall billigt. Där har vi en viktig roll, säger Anki Dåderman.

JOSEFIN OLEVIK

Mer läsning

Annons