Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut bostadsbrist

Annons

Leksands kommun brottas sedan länge med en skriande bostadsbrist, särskilt i centrala Leksand. I dagsläget köar omkring 150 personer för att få en lägenhet, och de allra flesta vill bo centralt i Leksand.

Leksandsbostäder AB arbetar för att så fort som möjligt bygga nya bostäder. Redan nästa höst beräknas 18 nya lägenheter stå klara i Limhagen.

Bolaget undersöker också möjligheterna att bygga i kvarteret Trädgården bakom Visir och vid älven i Edshult där de geologiska förutsättningarna för byggnation ska undersökas under hösten.

- Vi gör en ny upphandling på något av dessa två projekt nästa höst och någon gång 2005-2006 har vi byggt hundra nya lägenheter i Leksand, hävdar Eriksson.

Som Falu Kuriren tidigare nämnt finns också planer på att bygga lägenheter i kommunalhuset. Därutöver planeras studentbostäder i gamla skolkontoret och vid Orsandbadens camping.

- 2004 har vi minst 25 nya studentbostäder, fortsätter Eriksson.

Förhoppningen är att även privata aktörer ska ta efter och börja bygga nytt kommande år. Kommunledningen hoppas på 200-300 nya lägenheter inom bara några år.

Men några byggplaner för Insjön finns inte i dagsläget, trots att i princip alla Leksandsbostäders lägenheter efter ett decennium med stor tomställning (många tomma lägenheter) numera är uthyrda.

- Kanske börjar Insjön äntligen få ett annat rykte, funderar Eriksson som tycker att satsningarna på byns infrastruktur på sistone och Insjöföretagens fantastiska framgångar måste ge effekt på samhällsbilden i övrigt.

I såväl Siljansnäs som Djura är efterfrågan på lägenheter oförändrat stabil.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons