Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äktsvenskt firarväder

Annons

Regnet öser ner. Temperaturen är runt tio grader. Utsikten från Dössberget är bedårande men inbäddad i frostig dis.

Bäverbygdens spelmän får lov att ta skydd under tak för att kunna spela och bygdens dansare och barn måste akta sig för att inte halka i lervällingen när majstången bärs ner för den lilla branten till dansängen:

- Typiskt svenskt, säger en dräktklädd kulla skrattande, och syftar på med vilken enorm envishet som midsommarfesten trots allt genomförs.

Getterna har dock klokt nog tagit skydd under fäbodens tak och står lugnt på andra sidan staketet och tittar på rad efter rad av dans-ande och sjungande människor. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se...

- Vägrar man att tro att det regnar så gör det inte heller det. Men då måste man vara stark i tron, hojtar lekledarproffset Rune Halfvarsson, som för fyrtioandra året i rad har i uppdrag att få fart på dansen kring midsommarstången på Dössberget

Annelie Johansson i rött regnställ och Per Forsberg i blått tog på sönerna Oscar, fyra år, och Gustaf, två år, galonställen och for från Falun till Dössberget för att fira Barnens midsommarafton. Den planerade picknicken i det gröna fick dock ställas in:

- Det är för att få lite tradition-ell inramning av dagen. Egent-ligen är väl inte deras intresse så stort men man vill ge dem traditionen, svarar mamma Annelie fnissande på frågan varför de inte är hemma i värmen och myser en kylslagen dag som denna.

Mer läsning

Annons