Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktivitetsgarantin ett vansinnigt slöseri

Annons

Det är skönt att bli gammal. Att vara ung var för djävligt. Orden är Hjalmar Söderbergs. Han hade tydligen lyckan att få en bra ålderdom.

Dagens unga arbetslösa har anledning att dela andra delen av Söderbergs uppfattning. Får de tillfälle att dela den första? Har de en ljusnande framtid? Det beror mycket på oss äldre.

Som gift och nybliven far blev jag, efter flera månader av oro, uppsagd på grund av arbetsbrist. Att jag redan under uppsägningstiden fick ny anställning, förtar inte minnet av den oro jag kände.

Jag tror mig ganska väl kunna föreställa mig, den mycket värre situation många unga arbetslösa upplever i dag.

Nu, som arbetslös med en väntande pension om knappt ett år, känner jag mig privilegierad. Jag har för egen del inget att oroa mig för. Det gör inte frustrationen över aktivitetsgarantin mindre. Även som skattebetalare måste man reagera mot detta vansinniga slöseri.

Jag anvisas att erbjuda presumtiva arbetsgivare 1 000 kronor om dagen i anställningsbidrag. Anställningsbidrag ska förhoppningsvis leda till fortsatt anställning. Garantier kan givetvis inte krävas, men arbetsgivaren har ett moraliskt ansvar.

En anställning av mig medför inte detta ansvar. Bidrag kan nog göra mig attraktiv, men är inte försvarbart.

Bidraget skulle kanske ge mig ett välbetalt arbete. Det vore dock djupt omoraliskt att sko sig på illojal konkurrens med unga, olyckliga, mänskor. Hur kan arbetsförmedlingen kräva något sådant?

Är det för att få bort en aktiv kritiker av aktivitetsgarantin?

Jag står till arbetsmarknadens förfogande i den prioritetsordning, som tillkommer mig som icke behövande. Tills vidare gör jag min samhällstjänst genom att lobba för en reformering av aktivitetsgarantin.

En viktigare uppgift lär jag knappast få. Är det någon som anser, att jag inte därmed förtjänar mitt understöd, så träd fram.

LARS-ERIK LARSSON

Mer läsning

Annons