Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktion julklappen i gång

Annons

Nu börjar eleverna på Fyrklöverskolan sin insamling av julklappar till barn i fattiga länder. Nytt för i år är att allmänheten uppmanas delta i projektet.

- Vi vill att så många som möjligt hjälper till, säger Jens Masimov från elevrådet.

På Fyrklöverskolan har eleverna samlat in julklappar till jämnåriga barn i Moldavien, Ukraina och Rumänien i flera år. Ett 100-tal fint inslagna paket skickas varje år österut med organisationen Läkarmissionen.

I år uppmanar de även allmänheten att samla in julklappar och lämna dem till Fyrklöverskolan.

- Vi lägger alla julklappar i en glasmonter här på skolan innan den 18 november. Sedan skickar vi dem med en av Läkarmissionens lastbilar vidare till de länder som ska ta emot dem. Det är ju roligt om vi kan skicka i väg ännu fler paket i år än vad vi brukar göra, säger läraren Gunilla Gräske.

Elevrådet på Fyrklöverskolan fungerar som ambassadörer för Aktion julklappen som projektet kallas. De berättar att barnen som får julklapparna lever i väldigt fattiga länder. Vardagsprylar som vi tar för givna är sådant som de ofta inte har råd att köpa själva. Linnea Andersson räknar upp vad det är tänkt att julpaketen ska innehålla.

- En skrivbok, en blyertspenna, suddgummi, ritblock, färgkritor, en tvål, en tandborste, tandkräm, en tablettask och en bild med något typiskt svenskt. Dessutom ska man skicka med en julhälsning med namn och adress så att barnen kan kontakta den som skickat paketet om de vill, säger hon och förklarar att det är viktigt att julklapparna läggs i en plastpåse och slås in i julpapper.

Kartonger och stora lådor tar för mycket plats, helt enkelt.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons