Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äktenskapsförord löser många frågor

Annons

Fråga 1:

Jag har ett syskon. Våra föräldrar börjar bli lite till åren och då dyker tankar upp på hur vi ska ärva dem en dag. Jag har ganska nyss fått reda på att mitt syskon genom åren har fått ut sammanlagt mycket höga belopp av mina föräldrar; utbetalningar som mina föräldrar tydligen betraktar som "lån". Mig veterligen har dock inget återbetalats. Jag undrar hur dessa lån påverkar min del av arvet efter mina föräldrar - deras tillgångar har minskat i takt med att mitt syskon har gagnats.

Svar:

Dina föräldrar kan testamentera sin egendom på olika vis, men om vi utgår från att inget testamente finns så gäller följande: Om dessa utbetalningar är "lån" till syskonet tas dessa upp som fordringar i bouppteckningen/-arna, varpå dessa avräknas på ditt syskons lott. Om utbetalningarna inte är lån kan de anses vara förskott på arv. Då kompenseras du genom att det på ditt syskons lott avräknas vad arvlåtaren (föräldern) i livstiden gett en bröstarvinge.

Slutligen gäller, som alltid, att det är bra om man kan gå igenom dessa frågor innan problem uppstår. Här kanske det finns skrivna reverser etcetera vilket ytterligare underlättar.

Fråga 2:

Det skrivs en del om att särkullbarn får en laglott, och att den inte går att påverka i någon större utsträckning. Jag har ett barn från ett tidigare äktenskap, som inte är svensk medborgare och inte bor i Sverige. Jag bor sedan 1976 i Sverige, är gift med en svensk man och har två barn med honom. Vårt hus står på oss bägge, men största delen av resten av våra tillgångar står i hans namn. När jag dör vill jag inte att våra gemensamma tillgångar går till mitt särkullbarn, utan till våra gemensamma barn. Mina frågor är således: Bör vi skriva över vårt hus på min man, helt och hållet? Kan han/vi då testamentera allt som skulle ha varit hans till våra gemensamma barn när jag dör, även om han skulle dö först?

Svar:

Det framgår inte av din fråga om du och din man har något äktenskapsförord. Om ni inte har det, och era tillgångar inte utgör enskild egendom av något annat skäl, så har ni via giftorätten rätt till hälften var av era gemensamma tillgångar (efter avdrag av skulder). Vem som "står" som ägare till tillgångarna spelar således mindre roll när man är gift; det avgörande är om ni har något äktenskapsförord eller inte. Mitt råd blir därför att ni undersöker möjligheten att skriva äktenskapsförord.

De tillgångar som är din mans enskilda egendom kan inte ditt särkullbarn ärva. Kontakta en jurist för rådgivning!

Mer läsning

Annons