Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äktenskapsbalken ska omfatta alla

Annons

Äktenskapsbalkens portalparagraf, om vad som är äktenskap, bör utvidgas till att omfatta också par med samma kön. Det föreslår äktenskaps- och partnerskapsutredningen. Men RFSL är skarpt kritisk eftersom enskilda präster får rätt att neka homosexuella vigsel.

Utredningen säger nej till att slopa beteckningen äktenskap. Ordet äktenskap har mycket länge varit i dagligt bruk och ett byte skulle på många håll kunna uppfattas som helt onödigt, anser utredningen.

Kyrkorna ska fortfarande kunna viga men Svenska kyrkan ska inte längre automatiskt kunna ha vigselrätt. Svenska kyrkan får precis som alla andra trossamfund ansöka om denna rätt.

Enligt utredningen vill den allmänna opinionen ha kvar möjligheten till kyrklig vigsel. Detta talar för att behålla valmöjligheten. Däremot kan de par som vill gifta sig kyrkligt i framtiden få betala för det. Utredaren föreslår att trossamfunden ska ha rätt att ta ut en vigselavgift.

Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) är skarpt kritiskt till förslaget om ny äktenskapslag.

Enligt RFSL får enskilda präster med vigselrätt samtidigt rätt att neka att viga homosexuella. Det upprör RFSL:s förbundsordförande Sören Andersson.

Svenska kyrkan har sagt att den tänker införa vigslar för homosexuella, men att enskilda präster ska kunna neka. Detta tycker Sören Andersson är diskriminering.

TT

Mer läsning

Annons