Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äktenskapet står för kärlek - oavsett kön

Annons

Läste ett debattinlägg på den kristna tidningen Dagens hemsida på internet under vecka 31.

Där sades att "Äktenskapet är därför det grundskydd som Gud gett människors sexualitet, inte tillfälliga sexuella kontakter som i dag är normativt och allmänt accepterat och leder till aborter, könssjukdomar och även "trasiga" människor."

Den citerade texten är endast ett fragment av ett längre debattinlägg angående kyrkliga homosexuella vigslar.

Jag kunde inte låta bli, kritiskt skolad som man äro och böro vara, att skriva en alternativ version av ovanstående text:

"Äktenskapet, instiftat av någon kallad Gud, är det påhitt som gett människorna en täckmantel för att leva heterosexuellt, vilja bli accepterade i samhället men leder till depression, ångest för att komma ut ur garderoben och i bästa fall skilsmässa."

Det diskuteras flitigt på olika håll i samhället i dag huruvida äktenskapet ska gälla inte bara mellan man och kvinna utan också mellan man och man och mellan kvinna och kvinna.

En könsneutral äktenskapsbalk i lagboken bli snart verklighet och det innebär att äktenskapet även öppnas för homo- och bisexuella.

Detta är en naturlig och riktig utveckling av jämställdhet och sexuellt likaberättigande i samhället. Det håller många med om.

Med den inställningen behöver inte äktenskapet gestalta sig såsom jag beskriver det i min alternativa text ovan.

Äktenskapet behöver inte heller stå för någon Guds moraliserande och uppläxande åsikter som i den citerade texten ovan från tidningen Dagen.

Låt äktenskapet stå för kärlek, gemenskap och bildande av familj oavsett sexuell läggning.

Marthin Högsten

Mer läsning

Annons