Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akrobat på vågorna

/
  •  Foto: Janne Eriksson
  • Talin Heurlin propagerar för tandemsurfing över hela världen, men vågorna vid Waikiki Beach är hemma-arena.
  • Det är mannen som surfar, han fångar vågen med brädan, kvinnan måste följa rörelsen, men benstyrka är viktigt när hon hoppar upp, och balans förstås. Det finns 60 olika lyft. Lite påminner det om konståkning, fast på vågor. Tandemsurfning är en udda sport som drar mycket publik.

Annons

Pralin träffar Talin Heurlin i mamma Silvias lägenhet, som ligger på markplanet i Falun. Där hälsar Talin på ett par-tre veckor per år. Till vardags bor hon 25 våningar upp med utsikt över Waikiki Beach i Honolulu, på Hawaii, i Stilla havet.

Ölivet började 1996 när Talin 23 år gammal flög de 20 timmarna till Hawaii för att plugga. Hon blev förtjust och förälskad i allt - människorna, kulturen, klimatet, maten, musiken.

Under tolv år jobbade sedan Talin Heurlin på Sveriges television i Falun, bland annat som sminkös och receptionist. Till Hawaii återvände hon dock varje år.

- Det är så härligt där borta, jag gillar "the aloha spirit", säger hon och beskriver jordnära och vänliga människor som grillar på stranden och surfar med barnen

När SVT drog ner så valde hon avgångsvederlag och drog till Hawaii, efter en kockutbildning på Yrkesakademin. Året var 2006 och när hon tog en tur på stranden såg hon ett par träna lyft. Det såg ut som cheerleading, men Talin blev nyfiken och nästa dag frågade hon mannen vad han höll på med.

- Tandem surfing. Do you want to try? Frågade Bear Woznick.

Och visst ville hon prova. Hemma i Falun hade hon tränat truppgymnastik på elitnivå, så akrobatik var inget främmande.

- Vi gjorde a swan, en svan, och det var jättekul, jag fixade det ganska snabbt, berättar Talin Heurlin.

Och på den vägen eller vågen var det. Hon och Bear började träna tillsammans, och när han förstod att hon dessutom var kock så engagerade han Talin några dagar i veckan för att komma i form.

- Vi var bästa vänner, men det tog två år innan vi började dejta, jag var lite trög och ville lära känna honom först.

2008 gifte de sig borgerligt i rådhuset i Falun, men den 11 november 2011, då de magiska siffrorna 11-11-11 inträffar - då planerar paret stort bröllop på Hawaii och mamma Silvia blir tvungen att övervinna motviljan mot att flyga långt.

Många som ser dem ute tror att Talin och Bear Woznick bara lever strandliv, men så är det inte. Bear går upp klockan 4 på morgonen för att jobba som revisor, och han tar med sig jobbet på resorna.

Talin sover till sju. Hon ägnar sig åt att hyra ut lägenheter som paret äger, ofta till gästande svenskar. Jobbet sköts från kontoret 25 våningar upp, med utsikt över Waikiki Beach.

- När vi är klara med arbetet så går vi ut efter lunch och leker, säger Talin och ler nöjt.

Bear är tvåfaldig världsmästare i veteranklassen, dock tillsammans med en annan partner. Talin och han surfar mer tvåsamt än tävlingsinriktat.

Bear har ordnat VM i tandemsurfing på Hawaii under alla år, men i augusti blir det för första gången i Biarritz i Frankrike. Maken håller också på och ger ut en bok om tandemsurfning, och Talin är godkänd domare.

Det är mannen som surfar, förklarar Talin. Han fångar vågen med brädan. Det är viktigt att lita på varandra, kvinnan måste följa rörelsen, men benstyrka är viktigt när hon hoppar upp, och balans förstås, och att hålla lyften. Det finns många olika figurer, lite påminner det om konståkning, fast på vågor.

Talin trivs. Hon och Bear åker världen runt och propagerar för tandemsurfning som utövas i Brasilien, Peru, Kalifornien, Australien, Spanien, Marocko och många andra platser.

- Nu ska försöka ta hit den också, säger Talin Heurlin och försäkrar att det faktiskt räcker med de lite fjuttigare vågor som kan uppstå i Stockholms skärgård, i Varberg och utanför Gävle, till exempel. De snackar om en vågmaskin vid Slussen i Stockholm också.

  • FAKTA/Talin och Hawaii

Familj: Maken Bear i Honolulu, mamma, pappa, två systrar och två bröder i Falun.

Ålder: 38 år

Utbildningar: Make up-artist, kockutbildning, håller på att utbilda sig till fastighetsmäklare.

Språk: Talar engelska med maken och Falumål när hon kommer hem. Hade arameniskan med sig när hon tre år gammal kom till Sverige kom som invandrare från Turkiet. "Mamma pratar arameniska med mig, men jag kan inte själv. Vi hade hemspråk på lekis, men jag ville inte sitta med någon gubbe, jag ville inte vara annorlunda utan leka med de andra barnen" säger Talin.

Hawaii: Ökedja med sju bebodda öar i Stilla havet, väster om amerikanska kontinenten. Sedan 1959 USA:s 50:e delstat. Delstatens huvudstad är Honolulu på ön Oahu.

Mer läsning

Annons