Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren yrkar på livstid för sambon

Annons

Det blev en kort huvudförhandling när rättegången mot 39-åringen från Äppelbo som befunnits skyldig till mordet på Marie Samuelsson avslutades vid Mora tingsrätt under fredagen.

- Det finns bara en tänkbar påföljd och det är livstids fängelse, sade åklagaren Olle Sohlberg.

Lagmannen Lars-Erik Bergström inledde förhandlingen med att fråga om försvaret motsatte sig en offentlig föredragning av den rättspsykiatriska undersökningen.

Försvararen Tomas Wikner begärde stängda dörrar och den församlade presskåren och åhörarna fick lämna rättssalen. Det hela var avklarat på tio minuter och dörrarna kunde åter öppnas.

Bergström gjorde en kort sammanfattning av innehållet som visar att 39-åringen varken i dagsläget eller vid gärningstillfället lidit av någon allvarlig psykisk störning. Överläkaren och specialisten inom rättspsykiatri, Fredrik Hedén, skriver därför i sitt utlåtande att det ej finns medicinska förutsättningar att överlämna (den åtalade) till rättspsykikatrisk vård.

Olle Sohlberg menade att rätten skulle ta hänsyn till den hänsynslöshet 39-åringen visat då han utnyttjat Maries skyddslösa ställning. Sohlberg hävdade att mordet var ett ytterligare led i de kränkningar som han under lång tid utsatt Marie för och att det också är dokumenterat att mordet skett under ett långt och utdraget förlopp.

- Han lägger inte bara en, utan flera snaror runt hennes hals och rättsläkarna har konstaterat att det skett en lång och utdragen dödskamp under svår ångest. Han har haft god tid på sig att avbryta det här men i stället har han visat likgiltighet när han berövat sin sambo och sina barns mor livet, sade Sohlberg.

Försvararen Tomas Wikner konstaterade att tingsrätten redan tidigare tagit beslut i skuldfrågan trots att hans klient hela tiden nekat till alla anklagelser.

- Jag menar ändå att det kommit fram omständigheter i både huvudförhandlingen och i den rättspsykiatriska undersökningen som visar på att min klient bör dömas till ett tidsbegränsat straff, sade Wikner utan att gå in på vad han i detalj menade.

Domaren Lars-Erik Bergström frågade slutligen den åtalade om han hade något att säga.

- Nej, blev svaret från mannen som trots hotet om ett livstids fängelsestraff såg samlad ut.

- Dom kommer att meddelas den 14 maj, sade Lars-Erik Bergström innan han förklarade huvudförhandlingen i målet som avslutad.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons